Ana SayfaGüncelSavcı Kürtçe için ‘anlaşılmayan dil’ dedi, mahkeme de kabul etti

Savcı Kürtçe için ‘anlaşılmayan dil’ dedi, mahkeme de kabul etti

HABER MERKEZİ – Gazeteci Ferda Yılmazoğlu ile HDP Kadın Meclisi üyesi Seyhan Çiçekli’nin yargılandığı davanın duruşmasında, kimlik tespitinin Kürtçe yapılması talebine savcılık “anlaşılmayan bir dil” diyerek reddedilmesini istedi, mahkeme de talebi kabul etti.

İstanbul’da 4 Ağustos 2018 tarihinde gözaltına alınan gazeteci Ferda Yılmazoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyesi Seyhan Çiçekli, Teğmen Öztürk ile Faruk Öztürk’ün tutuklu, Hanım Bozkurt, Heremsi Öztürk, Jiyan Öztürk ve Betül Öztürk’ün de tutuksuz yargılandığının davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Yılmazoğlu ve Çiçekli tutuklu bulundukları Silivri Kapalı Cezaevi’nden, Faruk ve Teğmen Öztürk de tutuklu bulundukları Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada avukatlar ve tutuksuz yargılananlar hazır bulunurken, tanık sıfatıyla yer alan Mevlüde Gündüz ise duruşmaya katılmadı.

“Anlaşılmayan bir dil”

Çiçekli ve Yılmazoğlu’nun avukatı, müvekkillerinin Kürtçe savunma verecekleri ve bu nedenle tercümanın hazır edeceklerine dair dilekçeyi mahkemeye sundu.

Kimlik tespitinde Çiçekli ve Yılmazoğlu’nun Kürtçe cevap vermesi üzerine mahkeme uyarıda bulunarak, kimlik tespitinin Türkçe yapılmasını istedi.

Çiçekli ve Yılmazoğlu’nun Kürtçe konuşmaya devam etmeleri üzerine kimlik tespitinin yapılmasından vazgeçildi.

Yılmazoğlu ve Çiçekli’nin avukatı, müvekkillerinin emniyette susma hakkını kullandıkları bu aşamada Türkçe savunma vermek zorunda olmadıklarını ve kimlik tespitinin Kürtçe olarak yapılması yönünde talepte bulundu.

İddia makamı talebe ilişkin, “sanıkların soruşturma kapsamında kimlik bilgilerinin Türkçe yaparak yapılmış olması mahkeme huzurunda kimliğin tespitine yönelik sorulara ‘anlaşılmayan bir dille’ cevap vermesi örgütsel tavır sergilediğini ortaya koyarak yargılamayı sürüncemede bıraktığı kanaatimizle talebinin reddine karar verilmesi talep olunur” dedi.

Kürtçe talebi reddedildi

Ardından karar veren mahkeme Yılmazoğlu ve Çiçekli’nin duruşma aşamasında kimlik bilgileri hakkında sorulacak sorulara Türkçe olarak cevap vermek zorunda olduklarını belirterek, avukatların taleplerini reddetti.

Yapılan savunmaların ardından Faruk ve Teğmen Öztürk’ün tahliyesine karar veren mahkeme, Ferda Yılmazoğlu ve Seyhan Çiçekli’nin tutuklu halinin devamına karar verdi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da vapur ücreti 31 Ağustos’a kadar 5 kuruş
Sonraki Haber
10 yeni oyununun sahnelenmesi için beş kurumdan işbirliği