Ana SayfaGüncel“Savunma Yürüyor”: Baro başkanları yarın Ankara’ya varacak

“Savunma Yürüyor”: Baro başkanları yarın Ankara’ya varacak

HABER MERKEZİ – Baro temsilcilerinin, baro seçimleri ve Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı birçok ilden eş zamanlı olarak Ankara’ya ‘Savunma Yürüyor’ şiarıyla başlattığı yürüyüş bugün ikinci gününde.

Baroların seçim sistemine dönük hayata geçirilmek istenilen düzenleme ve Avukatlık Kanunu’nun değiştirilmek istenilmesine karşı 19 Haziran’da birçok kentte baroların öncülüğünde Ankara’ya doğru yürüyüş başlatıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ve Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, buluştukları Suruç’un Aligör beldesinde yürüyüşlerine devam etti.

Aligör girişinde karşılanan baro başkanlarına çok sayıda avukat ve çevredeki yurttaşlar da destek verdi.

Yarın Ankara’ya ulaşacak olan baro başkanları, hükümetin düzenlemeden vazgeçmemesi halinde “Cübbeli yürüyüş”, “Duran Başkan”, Meclis önünde “Son Nöbet” gibi farklı eylemler de yapacak.

Öte yandan baro başkanlarının yürüyüşüne katılmayan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, katıldığı bir televizyon programında “Bir kere 80 baro yürümüyor, 30 civarında baro yürüyor” demiş ve eklemişti:

“Bu onların demokratik hakkı. Sorun gerçekten bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için midir? Yoksa başka bir şey için midir? Çoklu baro kavramına karşıyız. 80 baromuz da karşı. Bir ilde birden fazla baro kurulmasına izin veren bir düzenlemeyi istemiyoruz. Yargının üç ayağından biri olan barolar için yanlış buluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına da anlattım.”

Hükümet ne diyor, Barolar ne istiyor?

Başta barolar olmak üzere meslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesi iktidarın gündeminde.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı başında bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, “Meclis’te neticelenmeyi bekleyen çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan biri de meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesi ile ilgili taslaktır” diye konuşmuştu.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın nefret içerikli Cuma Hutbesi’ne barolardan yükselen tepki üzerine gelmişti.

Baroları hedef alan Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslama yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” diyerek seçim sistemine müdahale sinyali vermişti.

Buna, Türkiye Barolar Birliği ve 81 ilin baro başkanlıkları yazılı bir açıklamayla tepki göstermişti.

Açıklamada, “Ülkemiz aylardır Corona virüsü salgınıyla, ekonomik ve toplumsal ve siyasi sorunlarla mücadele etmektedir. Özelde ise Avukat meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar tahammül edilmez boyutlara ulaşmıştır” denilmişti.

Avukatlık Kanunu’nda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, “Bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, Ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz” diye belirtilmişti.

Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın barolar ve Türkiye Barolar Birliği olması gerektiği vurgulanırken, şu talep dile getirilmişti:

“Türkiye Barolar Birliği nezdinde, 80 baronun, uzmanlar ve akademisyenlerin katılımıyla bir komisyon oluşturulmalı, bu komisyonca hazırlanacak tasarı, kamuoyu ve ilgililerle paylaşılmalıdır. Doğru, adil ve hukuki olan hareket tarzı bu olmalıdır.”



Önceki Haber
Salgından en fazla kadınlar etkilendi: İşsizlik yüzde 45,3'e çıktı
Sonraki Haber
Kendisinden boşanmak isteyen Nurtaç Canan'ı vuran Ragıp Canan tutuklandı