Ana SayfaGüncelSeçim anketi: Üç parti barajı aşabiliyor, partiler arası oy geçişkenliği var

Seçim anketi: Üç parti barajı aşabiliyor, partiler arası oy geçişkenliği var

HABER MERKEZİ – Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 18 ilde bin 248 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre bu pazar günü bir genel seçim yapılması durumunda sadece üç parti yüzde 10’luk barajı aşabiliyor. AKP’nin oyunda yüzde 11’in üzerinde bir düşüş gözlemlenirken, partiler arası oy geçişkenliği artmış durumda.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen davranışını belirlemek amacıyla 8-14 Haziran tarihleri arasında bin 248 kişiyle telefon ve online ortamda anket yaptı.

İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Diyarbakır, Van, Batman, Antalya, Bingöl, Erzurum, Antep, Hakkari, Konya, Mardin, Mersin, Samsun, Şırnak ve Dersim’i kapsayan ankete göre, Meclis’te grubu bulunan tüm partiler oy kaybediyor.

“Bu pazar günü bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna katılımcıların yanıtları şöyle:

  • AKP: Yüzde 30,9
  • CHP: Yüzde 21,2
  • HDP: Yüzde 10,4
  • MHP: Yüzde 7,9
  • İYİ Parti: Yüzde 7,2
  • DEVA Partisi: Yüzde 5,3
  • Gelecek Partisi: Yüzde 3,7
  • Saadet Partisi: Yüzde 1,4
  • Oy kullanmayacağım: Yüzde 1,9
  • Kararsızlar: Yüzde 10,1

Söz konusu ankete göre, 24 Haziran Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde yüzde 42,56 oy alan AKP’nin oyunda yüzde 11’in üzerinde bir düşüş gözlemleniyor.

CHP ve HDP’nin oy oranında da gerilemenin gözlemlendiği ankete göre, en büyük düşüş yaşayan ikinci parti ise MHP.

Her partiden oy geçişkenliği var

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı anketin sonuçlarına göre, oy geçişkenliğine ilişkin de dikkat çekici veriler ortaya çıktı.

Bir kısım seçmenin 24 Haziran’da oy verdiği partisine, gelecek seçimde oy vermeyi düşünmediği belirlendi. Ankete göre, CHP seçmenin HDP dışında başka partiye yönelmediği ve AKP seçmenin ise DEVA ve Gelecek Partisi’ne yöneldiği ifade edildi.

Ankette, katılımcıların 24 Haziran’da hangi partiye oy verdikleri ve bu Pazar erken seçim olması durumunda hangi partiye oy vereceklerinin karşılaştırılmasına yer verildi.

Buna göre, 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 83,3 yine kendi partisine oy vereceklerini; yüzde 9,5’i DEVA Partisi’ne, yüzde 6,3’ü Gelecek Partisi’ne oy vereceğini belirtti.

CHP’ye oy verdiğini bildirenlerin yüzde 84,2’si yine CHP’ye, yüzde 7,5’i HDP’ye, yüzde 4,8’i karasız olduğunu ifade etti.

HDP’ye oy verdiğini bildiren 78,8’i yine HDP’ye, yüzde 9,1’i kararsız olduğunu, yüzde 4,5’i DEVA Partisi’ne, yüzde 4,5’i AKP’ye oy vereceklerini belirtti.

Toplumun en büyük sorunları

Katılımcılara, “Sizce Türkiye’nin en büyük sorunu nedir” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 35,7’si Ekonomi-İşsizlik, yüzde 20’si Kürt sorunu, yüzde 14,7’si Cumhurbaşkanlığı Sistemi, yüzde 10,6’sı demokrasinin olmayışı, yüzde 6,6’sı hukuk sisteminin mevcut durumu, yüzde 6,3’ü Gülen Cemaati-FETÖ, yüzde 3,8’i hükümet, yüzde 1,6’sı çatışma ve şiddet ortamı, yüzde 0,7’si ise muhalefetsizlik şeklinde söz konusu soruyu yanıtladı.

Türkiye’nin en önemli sorunlarını çözmeye en yakın partinin hangisi olduğu yönündeki soruya ise katılımcıların yüzde 27,1’i AKP’yi, yüzde 21,2’si CHP’yi, yüzde 10,3’ü HDP’yi, yüzde 7,9’u MHP’yi, yüzde 7,2’si İYİ Parti’yi işaret etti. Yüzde 15,1’lik kesim ise “hiçbiri” cevabı verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman'da yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanı Taş dahil 18 gözaltı
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki avukatlar: Adalet mücadelesini birlikte omuzlamalıyız