Ana SayfaDünyaSibirya’da nehre sızan 20 bin ton dizel yakıt okyanusa yaklaşıyor

Sibirya’da nehre sızan 20 bin ton dizel yakıt okyanusa yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Rusya Sibirya’daki Ambarnaya Nehri’ne bir elektrik santralinden sızan 20 bin ton dizel yakıtın Pyasino buzul gölüne ulaştığı belirtildi. Gölü besleyen nehir, daha sonra Arktik Okyanusu’ndaki Kara Denizi’ne dökülüyor.

Rusya Sibirya’da Krasnoyarsk bölgesindeki sanayi kenti Norilsk’te, bir elektrik santralinden 20 bin ton dizel yakıtın Ambarnaya Nehri’ne sızması üzerine bölgede acil durum ilan edilmişti.

Krasnoyarsk Valisi Aleksandr Uss, yakıtın Pyasino buzul gölüne de sızdığını açıkladı.

Uss, “Yakıt Pyasino’ya sızdı. Bu muhteşem bir göl, yaklaşık 70 kilometre uzunluğunda. Doğal olarak orada balık da var, iyi bir biyosfere sahip. Ama bu yükü nasıl kaldıracağını tahmin etmek zor” ifadelerini kullandı.

Vali, yakıt sızıntısının daha fazla ilerlemesini engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Gölden beslenen Pyasina Nehri daha sonra Arktik Okyanusu’ndaki Kara Denizi’ne dökülüyor. Dolayısıyla yakıtın okyanusa karışma tehlikesi yüksek.

Öte yandan enerji santralini işleten şirket ise 9 Haziran’da yayımladığı raporda, sızıntının Pyasino gölüne ulaşmadığını ileri sürdü. Gerekli bentlerin inşa edildiğini belirten yetkililer, sızıntının Kara Denizi’ne ulaşma riskinin de bulunmadığını savundu.

Uzmanlar ise ‘çevre felaketi’ olarak nitelendirdikleri sızıntının, bu su kaynaklarından beslenen bitki ve hayvanların hayatını olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Greenpeace de sızıntının en az 1989’daki Exxon Valdez petrol kirliliği kadar büyük olduğunu ifade etti.


Euronews, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fotoğraflarla: George Floyd son yolculuğuna uğurlandı
Sonraki Haber
Hasankeyf'te 'koruma' altında olan Küçük Saray’ı su bastı