Ana SayfaDünyaSinn Fein’den vekillerin tutuklanmasına tepki

Sinn Fein’den vekillerin tutuklanmasına tepki

HABER MERKEZİ – Vekilliklerin düşürülmesi ve tutuklamalara ilişkin açıklama yapan Sinn Fein milletvekili Michelle Gildernew, “Siyasi muhaliflere yönelik tüm acımasız eylemlere derhal son verilmesini ve tüm siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istiyoruz” çağrısında bulunarak, HDP ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle önce milletvekillikleri düşürüldü, ardından da tutuklandılar.

Vekilliklerin düşürülmesi ve tutuklamalara ilişkin İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı, solcu parti Sinn Fein Fermanagh ve Güney Tyrone milletvekili Michelle Gildernew, açıklama yaptı.

Açıklamada Türkiye hükümetinin bu kitlesel tutuklama politikasını ve muhalefet partilerine uygulanan baskıyı kınayarak, HDP ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Gildernew’ın partisinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada vekillerin tutuklandığı hatırlatılarak, demokrasi adına son derece rahatsız edici olduğuna vurgu yapıldı.

“Topyekûn saldırısının bir başka tezahürü”

Tutuklamalara tepki olarak HDP’li vekillerin Ankara’da yaptığı eyleme yönelik polisin şiddetine de dikkat çekilen açıklamada, “Ne yazık ki bu tip eylemler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi muhalefet ve demokratik normlara yönelik topyekûn saldırısının bir başka tezahürü” denilerek şunlar ifade edildi:

“Üstelik tüm bunlar HDP’nin kazanmış olduğu 65 belediyeden 45’i kaldığı ve seçilmiş belediye başkanlarının yerime kayyumların atandığı bir iklimde gerçekleşiyor. Ulaşabildiğimiz bilgiye göre 21 seçilmiş belediye başkanı tutuklanmış durumda.
“Bu demokratik ve modern bir toplumda asla tolere edilebilecek, kabul edilebilecek bir şey değil. Sinn Féin olarak Türkiye hükümetinin bu kitlesel tutuklama politikasını ve muhalefet partilerine uygulanan baskıyı kınıyoruz.
“Baskı ve dışlama politikasının yanlış ve verimsiz olduğunun hepimiz farkındayız. Uluslararası kamuoyu, halkın demokratik isteklerine saygı göstermesi için Türk hükümetine baskı yapmalıdır.
“HDP meşru bir siyasi partidir ve halk tarafından görevlendirilen bu partiye verilen göreve hükümet saygı duymak zorundadır.
“Siyasi muhaliflere yönelik tüm acımasız eylemlere derhal son verilmesini ve tüm siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istiyoruz. HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz.”

Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP’li Güven ve Farisoğulları ile CHP’li Berberoğlu tutuklandı




Önceki Haber
5 Haziran Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı
Sonraki Haber
Malatya'da 5.0 büyüklüğünde deprem