Ana SayfaDünyaSisi’den Libya’ya askeri müdahale tehdidi, UMH’den yanıt

Sisi’den Libya’ya askeri müdahale tehdidi, UMH’den yanıt

HABER MERKEZİ – Mısır lideri Sisi, ülkesinin Libya’ya askeri müdahalede bulunabileceğini ifade etti. Sisi’nin söylemlerini “tehdit” olarak nitelendiren Türkiye destekli Trablus hükümeti ise bunu ‘savaş ilanı’ olarak gördüğünü açıkladı.

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi, Libya’ya doğrudan askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi.

General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu desteklediklerini belirten Sisi, Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte’ye girmesinin “Mısır için kırmızı çizgi” olduğunu ifade etti.

Sisi, “Libya halkı bizden müdahale talebinde bulunursa, bu Mısır ile Libya’nın, güvenlik ve istikrar konularında ortak çıkarları olduğunu dünyaya gösteren bir işarettir” dedi.

Ülkesinin Libya sınırına yakın bir hava üssünü ziyaret eden Sisi, burada askeri birliklere yönelik konuşmasında “Sınırlarımız içinde ya da gerekirse sınırlarımızın ötesinde bir operasyona hazır olun” ifadelerini kullandı.

UMH: Sisi’nin tehdidi savaş ilanı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da tanınan UMH ise Sisi’nin söz konusu ifadelerini kınayan bir açıklama yaptı.

Mısır liderinin dile getirdiği müdahale olasılığını, Libya’nın iç işlerine karışmak olarak nitelendiren UMH, Sisi’nin ifadelerinin “ulusal güvenlik için tehlikeli bir tehdit” olduğunu vurguladı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti, Sisi’nin Libya’ya askeri müdahale tehdidini savaş ilanı olarak gördüğünü de açıkladı.

UMH yetkilisi Abdurrahman Şater de Sisi’yi “savaş davulları çalmakla” suçladı. Aynı zamanda Libya Devlet Yüksek Konseyi üyesi olan Şater, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Sisi’nin açıklamasının Libya’da güvenliği ve demokrasiyi tehlikeye attığını savundu.

Ankara: UMH’ye desteğimiz artarak devam edecek

Trablus limanı, Libya (Fotoğraf: Middle East Eye)

Ankara daha önce, Sirte kentine yaklaşan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birliklere verdiği desteğin artarak devam edeceğini bildirmiş ve sürdürülebilir bir ateşkes için Hafter’e bağlı güçlerin başkent Trablus’a 450 kilometre uzaklıktaki Sirte’den çekilmesi gerektiğini ifade etmişti.

UMH, General Hafter’in kontrolündeki Sirte’ye Haziran ayı başında Türkiye’nin de askeri desteğiyle operasyon başlatmıştı.

Türkiye’nin yanı sıra Katar da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek verirken, General Hafter birlikleri Mısır’ın yanı sıra, Rusya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destek görüyor.

Suudi Arabistan: Uluslararası toplum Mısır’ın Libya inisiyatifine yanıt vermeli

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da uluslararası toplumdan, Libya konusunda sorumluluklarını yerine getirmesini ve Sisi’nin Libya’daki iç savaşın son bulması için 6 Haziran’da açıkladığı Kahire Deklarasyonu’na yanıt vermesini istedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Libya’daki soruna kapsamlı bir çözüm bulunmasını ve ülkede güvenliğin sağlanmasını amaçlayan inisiyatife Suudi Arabistan’ın da destek verdiği hatırlatıldı.

Kahire Deklarasyonu’nda Libya’da ateşkes ilan edilmesi ve “yabancı milislerin ülkeyi terk etmesi” çağrısı yapılmıştı.

Deklarasyonda yeni bir Temsilciler Meclisi ve Başkanlık Konseyi seçilmesi çağrısı da yer almıştı.

Libya’da Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesinin ardından farklı gruplar arasında bir iktidar mücadelesi başlamıştı.

Başkent Trablus ve çevresini elinde tutan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşılık, ülkenin doğusu ve güneyi General Hafter birliklerinin kontrolüne geçmişti.

Söz konusu iktidar mücadelesine dış güçlerin de müdahelesiyle ülkedeki istikrarsızlık artmış ve geçen yılın başında ülkede savaşan taraflara silah ambargosu uygulanması kararı alınmıştı. Ancak savaşa taraf olan devletlere silah satışı devam ediyor.


Libya, Suriye, Irak ve Doğu Akdeniz’de şer politikaların çıkmazı


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merapi Yanardağı'nda patlama: Küller altı kilometre yükseldi
Sonraki Haber
Canlı Blog | Türkiye'deki vakalarda artış var, dünyada sayı 9 milyona yaklaştı