Ana SayfaGüncelSüryani Soykırımı’nın yıldönümünde “yüzleşme” çağrısı

Süryani Soykırımı’nın yıldönümünde “yüzleşme” çağrısı

HABER MERKEZİ – Süryani, Asuri, Arami ve Keldani halkının 1915 soykırımı ‘Seyfo’yu andığı gün olan 15 Haziran’da HDP tarafından yapılan açıklamada, “Eşit yurttaşlığı sağlamak, nefret ve ayrımcılıktan uzak bir geleceğin inşası ve toplumsal barışın sağlanması için geçmişin yarattığı bu ağır tahribatlarla bir an önce yüzleşilmelidir” denildi.

1914-15 Süryani Soykırımı ‘Seyfo’nun yıldönümünde bir açıklama yapan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, soykırımda yaşamını yitirenleri andı.

Hatimoğulları açıklamasında, 1915’te yaşananları hatırlattı ve “soykırımın bu coğrafyada yaşayan Hıristiyan toplumlarını yok etme politikasının en önemli ayaklarından biri olduğunu” belirtti.

Açıklamanın devamında, “1915 öncesinde şimdiki Türkiye sınırları içerisinde 500 binin üzerinde Süryani; Asuri, Arami ve Keldani yaşamaktaydı. Bugüne gelindiğinde Türkiye sınırları içerisinde yaşayan Süryani sayısı 20 bine kadar gerilemiş durumda. Süryanilerin en önemli ibadethanelerinin olduğu Turabdin dediğimiz Mardin ve çevresinde bu rakam artık 2 binlerle ifade ediliyor” denildi.

Süryaniler ve diğer Hıristiyan toplumlarına yönelik baskı politikasının hiç eksik olmadığı belirtilen açıklamada, “Yıllarca bir devlet politikası olarak Süryani halkının adı dahi anılmadı. Başta okul ve ibadethane açma talepleri olmak üzere hiçbir kolektif hakkın kullanımına izin verilmedi, şahıs ve vakıf mülklerine sistemli bir şekilde el konuldu” diye belirtildi.

“Bütün bu yaşananlara sürekli artan bir nefret söylemi ve saldırıları da eşlik etmektedir” diyen Hatimoğulları, açıklamasının sonunda yüzleşme çağrısında bulundu:

“Nefret, ayrımcılık ve tekçi politikaların bu ülkede yarattığı tahribatlar ortadadır. Eşit yurttaşlığı sağlamak, nefret ve ayrımcılıktan uzak bir geleceğin inşası ve toplumsal barışın sağlanması için geçmişin yarattığı bu ağır tahribatlarla bir an önce yüzleşilmelidir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Salgında vaka sayısı 8 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
15-16 Haziran işçi direnişinin 50'nci yılı