Ana SayfaEkonomiTemelli: Toplum iktisadi şiddetle karşı karşıya

Temelli: Toplum iktisadi şiddetle karşı karşıya

HABER MERKEZİ – HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Temelli, toplumun iktisadi şiddetle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Açlık, eşitsizliğin derinleşmesi, işsizliğin artması, gençlerin geleceğe olan kaygılarının yükselmesi… Bunların toplamı iktisadi şiddettir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ekonomide yaşanan kriz hallerinin toplumsal yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temelli, siyasal ve toplumsal şiddetin yanında, iktisadi şiddetin de yoğun bir şekilde yaşandığını söyledi.

İktidarın ekonomi anlayışının toplumu derin krizlere sürüklediğini belirten Temelli, “18 yılın sonunda toplum iktisadi şiddetle karşı karşıya” dedi ve ekledi: “Açlık, eşitsizliğin derinleşmesi, işsizliğin artması, gençlerin geleceğe olan kaygılarının yükselmesi… Bunların toplamı iktisadi şiddettir.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’e konuşan Temelli, toplumsal barışın en önemli ayaklarının iktisadi ve siyasi barış olduğunun altını çizerek, “İktisadi barış, toplumun tüm kesimlerinin, en azından gelecek kaygılarını taşımadan günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiği bir durumda sağlanabilir. Türkiye, 182 ülke arasında gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ilk 10 ülke içinde yer alıyor” diye belirtti.

Aynı zamanda iktisatçı olan Temelli, “AKP mevcut iktisadi şiddetten beslenirken, toplumsal yansımalarını ağırlıklı olarak Kürtlerin üzerine yıkıyor. Siyaseten de Kürt düşmanlığı üzerinden iktisadi şiddetin görünürlüğünü ortadan kaldırmaya çalışıyor. Böyle yaparak, tepkileri en aza indirmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Dönüp baktığımızda iktisadi şiddetin en belirgin sahnelerini Mardin’de, Şırnak’ta, Van’da görürsünüz” diyen Temelli, ekonomik krizin toplumsal muhalefete zemin hazırlamaması için sürekli toplumun kutuplaştırıldığını da savundu.

Sorunlarının çözümünün ekonomik, siyasi ve toplumsal olarak bütünlüklü ele alınması gerektiğini vurgulayan Temelli, özetle sözlerini şöyle tamamladı:

“Siyasetten baktığımızda, yerel demokrasiyle güçlendirilmiş bir parlamenter rejimi inşa edilmeden, diğer alanlardaki sorunların çözümü mümkün gözükmüyor.
“Halkın bizatihi yönetime katıldığı, katılımcı demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan bir adımı atabilirsiniz. Hani meşhur lafımızdır ‘üreten biziz yöneten de biz olacağız.’ İşte toplum bizatihi bu üretim çemberi içinde yer alır, yönetimde de söz sahibi olursa, toplumsal barış gelir.
“Böyle bir yaklaşımla iktisadi meseleleri çözmeye kalkıştığınızda, zaten çözüm kendiliğinden ortaya çıkar. HDP’nin sahici çözüm üretmesinin yolu da buydu. Bunu yaptık. Yani sadece iktisadi meseleye odaklanmak değil, bunu bir genel demokratikleşme paketi içinde ele aldık.
“Bizim radikal demokrasi meselemizin dayandığı ayaklardan biri de işte bu bütünlüklü çözüm modelimizdi. Dolayısıyla siyasi barış, toplumsal barış ve iktisat barışı için böyle bütünlüklü bir modele ihtiyaç var.”



Önceki Haber
Grup Yorum: Helin ve İbrahim'e sözümüz var, konserimizi yapacağız
Sonraki Haber
Mayalara ait bilinen en büyük ve en eski yapı keşfedildi