Ana SayfaManşetTJA üyesi Çetin’e ev baskınında köpekli polis şiddeti

TJA üyesi Çetin’e ev baskınında köpekli polis şiddeti

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da gözaltına alınan HDP üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e polis tarafından işkence edildiği ve köpekle saldırıldığı açıklandı.

Mardin’de yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in polis tarafından şiddete maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Dün akşam saatlerinde polisin, Çetin’in Diyarbakır kent merkezindeki evine kapısı balyozla kırıp girdiği ve baskında iki köpeği kullandığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Çetin, köpeklerin saldırısı sonucu bacaklarından ve vücudun birçok yerinde ağır yaralar aldı. Çetin’in baskın boyunca gözleri kapatılarak işkence, cinsiyetçi küfür ve silahlı tehdide maruz bırakıldığı aktarıldı.

Kendi izniyle adliyede avukatı tarafından çekilen fotoğraflarda Çetin’in sol gözünün altında morluklar, boğazında çizikler, kol ve bacaklarında yırtılmalar olduğu görülüyor.

Ayrıca polisin baskında Çetin’i, “Evin 5’inci katta olsaydı, sen aşağı atlamış olurdun” diye tehdit ettiği de belirtildi.

‘Organize bir işkence’

Bu arada Çetin’e yönelik işkenceye ilişkin, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından Yerel Yönetimler Bürosu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan Beştaş, işkence sonrası gözaltına alınan Çetin’in kendisine işkence edenlerle şu anda aynı yerde tutulduğunu söyledi.

Faillerin açığa çıkarılması için HDP olarak çalışmalarının sürdüğünü belirten Beştaş, kadınların AKP tarafından hedef tahtasına konulduğunu belirtti.

Beştaş, sayısız işkence başvurularının olduğu bir dönemden geçtiklerini ve bunların organize olduğunu ifade etti.

“İşkence yapanlar bir yerden talimat alarak işkence yaptılar. Çetin’e yapılan işkence organize bir işkence. İşkence öncesi evin bulunduğu bina içerisinde ve dışarısında işkencenin görülmemesi için yoğun bir tedbir alınmış. Kimsenin evden çıkmasına dahi izin verilmemiş.
İşkence yapanlar hesabını verecekler. 12 Eylül döneminde işkence yapanların durumu ortada. Bugün kadın iradesine yönelik bu saldırı, yetkililerin sorumluluğundadır. Derhal sorumlular açığa çıkarılsın. Daha öncede köpekli saldırı olmuştu. Bu yeni bir konsept şekli.”

‘Yarı çıplak şekilde fotoğrafı çekildi’

Ayşe Acar Başaran da “AKP kadınları düşman olarak görüyor. 12 Eylül’de kadın iradesi olan Gültan Kışanak’a köpekli saldırı yapılıyordu. Şimdi de Rojbin arkadaşımıza yaptılar” diye konuştu.

Polislerin Çetin’in yarı çıplak şekilde fotoğrafını çektiklerini de kaydeden Başaran, “Arkadaşımızın gözü kapalı. Ancak fotoğrafın çekilme sesini duymuş. Soruyoruz bu fotoğrafları ne amaçla kullanacaksınız? Yetkililer bunun hesabını versin. Yoksa istifa etsin. AKP polisleri bu saldırılar karşısında ödüllendirileceklerini bildiği için bunları yapıyor. Kadın kurumlarıyla birlikte bu zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu konunun peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Başaran, işkenceye ilişkin sorumlular hakkında hukuki başvurularda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.




Önceki Haber
Urfa Cezaevi'nde beş tutuklu hak ihlallerine karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevinde
Sonraki Haber
Erdoğan'dan sendikalara: Kıdem tazminatını aranızda halledin