Ana SayfaDünyaTrump’la görüşen Erdoğan: Hafter her an sürecin dışına atılabilir

Trump’la görüşen Erdoğan: Hafter her an sürecin dışına atılabilir

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yaptığı telefon görüşmesi sonrası iki ülke arasında, Libya’daki süreçle ilgili olarak yeni bir dönemin başlayabileceğini söyledi ve “Hafter her an sürecin dışına atılabilir” diye ekledi.

Libya’da güç dengesi Türkiye’nin askeri destek verdiği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden (UMH) yana değişirken, ülkeye ilişkin diplomasi trafiği de artıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın dün yaptığı telefon görüşmesinde Libya’daki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İki lider, denizden komşumuz olan Libya’nın barış ve istikrara kavuşturulması noktasında yakın işbirliklerini sürdürmeyi kararlaştırmışlardır” denildi.

Daha sonra TRT canlı yayınında konuşan Erdoğan, Trump’la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ile Türkiye arasında Libya’daki süreçle ilgili olarak yeni bir dönemin başlayabileceğini söyleyen Erdoğan, “Yaptığımız görüşmede bazı mutabakatlarımız oldu, böyle bir adım belki olabilir” dedi.

Erdoğan, Libya’da UMH’ye karşı savaşan General Halife Hafter’in her an sürecin dışına atılabileceğini de belirtti.

Libya krizi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de bir görüşme yapacağını söyleyen Erdoğan, “Sayın Putin’le de görüşmelerim olacak. Rusya’nın orada bu şekilde bulunuyor olması… Onları kendileri ile konuşalım istiyorum” ifadesini kullandı.

Suriye’de işbirliği yapan Türkiye ve Rusya, Libya’da farklı tarafları destekliyor. Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklerken, Rusya General Hafter’e destek veriyor.

Hafter bununla birlikte ABD’nin müttefikleri Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından da destekleniyor.

Bu arada Rusya, Mısır’ın öncülüğünde hayata geçirilmek istenen ateşkesi de desteklediğini açıklamıştı.

Mısır’ın planı temelde, Libya’da üçlü Başkanlık Konseyi oluşturulması ve üç bölgenin de Konsey’de eşit olarak temsil edilmesini öngörüyor.

Fotoğraf: AFP

Hafter, Nisan 2019’da Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmış, birkaç ayda Trablus il sınırlarına kadar gelmişti.

BM tarafından meşru kabul edilen UMH, Kasım 2019’da Türkiye ile askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı. Türkiye’nin verdiği askeri destekle birlikte Hafter’in Trablus kuşatması kırılmış durumda.

UMH’ye bağlı ordu, son haftalarda başkent Trablus çevresinde Hafter’in birliklerine karşı ilerleme kaydetti.

Son olarak Tarhuna şehrinin kontrolünü ele geçiren UMH, şimdi de Sirte’yi almaya çalışıyor.


BM: Libya’da UMH’ye bağlı ordu misilleme amaçlı yağma yapıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Film Festivali çevrimiçi Haziran film seçkisini açıkladı
Sonraki Haber
George Floyd cinayeti: Polis Chauvin ilk kez yargıç karşısına çıktı