Ana SayfaDünyaTSK’nin sınır ötesi operasyonu: “Bombardımanda sivil can kayıpları var”

TSK’nin sınır ötesi operasyonu: “Bombardımanda sivil can kayıpları var”

HABER MERKEZİ – TSK’nin Irak’ın kuzeyindeki askeri operasyonu sürerken, sivil can kaybı haberleri geliyor. Savaş uçaklarının bombardımanında en az dört köylünün yaşamını yitirdiği belirtildi. Sessizliğini bozan Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti, TSK’nin saldırısını kınadı. Diğer yandan MSB, operasyon bölgesinde dün çıkan bir çatışmada yaralanan bir askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 15 Haziran’ın ilk saatlerinde “Pençe-Kartal” adı verilen operasyonun başlattığını duyurduktan sonra Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamaya başlamıştı. Hava saldırılarında Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil eş zamanlı hedef alınmıştı.

Bu bombardımandan iki gün sonra ise TSK’nin Irak’ın kuzeyindeki Haftanin’e yönelik kara harekatına başladığı açıklanmış, bu operasyona “Pençe-Kaplan” adının verildiğini duyurulmuştu.

Komandoların bölgeye sevk edildiği, hava unsurlarının da destek verdiği askeri operasyonun sürdüğü bildirildi.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, PKK’ye yönelik olduğu belirtilen TSK’nin sürdürdüğü “Pençe-Kaplan Operasyonunun planlandığı şekilde başarıyla devam ettiği” kaydedildi.

Hava hareketliliğinin sürdüğü bölgeden gelen haberlerde ise TSK’ye ait savaş uçaklarının sivil yerleşim yerlerini bombaladığı ve en az dört köylünün hayatını kaybettiği belirtildi.

Erbil merkezli Rûdaw haber portalı, TSK’ye ait savaş uçaklarının Şeladize Nahiyesi’ne bağlı Sidan Köyü sınırlarını bombaladığını ve beş köylünün yaşamını yitirdiğini aktardı.

Rûdaw muhabiri Nasır Ali, hava saldırısında hayatını kaybedenlerden dördünün kimlik bilgilerini de paylaştı: Emin Salih, Azad Mehdi, Abbas Adem, Deman Ömer.

Hava saldırısında hayatını kaybeden bir kişinin kimlik bilgilerine ise ulaşılamadığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı da bölgeden yayın yapan ROJnews’i kaynak göstererek aktardığı haberde, beş sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Haberde, hava saldırısının saat 11.00 sularında gerçekleştiği ifade edildi.

Fırat Haber Ajansı ise Türkiye’ye ait savaş uçaklarının bombardımanında iki aracın vurulduğunu, dört köylünün yaşamını yitirdiğini ve yaralıların olduğunu bildirdi.

MSB: Çatışmada bir asker yaşamını yitirdi

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada ise sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığına yönelik bir yalanlamada bulunulmadı.

Ancak “operasyonun kararlılıkla sürdüğü” ifade edilen açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde dört PKK’linin “hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiği” belirtildi.

Diğer yandan MSB, operasyon bölgesinde dün çıkan bir çatışmada yaralanan bir askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti TSK’nin saldırısını kınadı

Bu arada Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti, topraklarında günlerdir süren askeri operasyonlara ilişkin sessizliğini bozdu.

TSK’nin hava saldırısı sonucu sivillerin hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü, “Bugün sınır bölgelerinden yaşanan olayları üzülerek endişe içerisinden takip ediyoruz” dedi, can kaybına neden olan saldırıları kınadı.

Sözcünün açıklamasının devamında, şunlar kaydedildi:

“Buradan Türkiye Cumhuriyeti’ne topraklarımıza ve ülkemize saygı göstermesini talep ediyoruz. PKK’nin de söz konusu bölgeleri boşaltarak daha fazla kargaşaya neden olmaması gerekiyor. Kürdistan Hükümeti komşu ülkelerle dostane ilişkileri içerisinde olmayı arzuluyor. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi topraklarından hiçbir komşu ülkeye saldırı düzenlenmesini de istemediğimizi vurgulamak istiyoruz.”

Irak’tan Türkiye’ye nota verilmişti

Dün Irak Dışişleri Bakanlığı, TSK’ye ait savaş uçaklarının hava saldırılarına ilişkin Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı bakanlığa çağırmıştı.

Hava saldırılarıyla Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: “Irak, 17 Haziran’da Türk kuvvetlerinin ülkemizin egemenliğini ihlal ederek uluslararası sınırlarımızdaki hedefleri bombalamasını güçlü bir şekilde kınadı. Uluslararası tüzükleri ve yasaları ihlal eden bu saldırıların kabul edilmediği vurgulandı. Irak topraklarındaki, Başika ve diğer yerlerdeki Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı ise operasyonun, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları çerçevesinde icra edildiğini savunuyor.




Önceki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 46'ya yükseldi
Sonraki Haber
TTB'den LGS ve YKS öncesinde öğrencilere, velilere ve görevlilere öneriler