Ana SayfaGüncelTSK’nin sınır ötesi operasyonu: Gelişmeler, açıklamalar, tepkiler ve çağrılar

TSK’nin sınır ötesi operasyonu: Gelişmeler, açıklamalar, tepkiler ve çağrılar

HABER MERKEZİ – TSK’nin sınır ötesi operasyonu devam ederken, Irak’tan Türkiye’ye nota geldi. Irak parlamentosundaki YNK de Türkiye’nin “ülkedeki askeri varlığı sona erdirilsin” çağrısı yaptı. Yaşanan gelişmeleri ve kimi açıklamaları derledik.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesine yönelik başlattığı kara operasyonu devam ediyor.

“Pençe-Kaplan” adının verildiği operasyona ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “komando birliklerinin Haftanin’de belirlenen bölgelere yönelik hava hücum harekatı sürüyor” ifadelerini kullandı.

Operasyonun başlamasından bu yana geçen yaklaşık 36 saat içinde 500’den fazla hedefin “top, Fırtına obüsü, ÇNRA’nın yanı sıra SİHA ve F-16’lardan yapılan atışlarla imha edildiği” belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yaptığı açıklamada, “Pençe-Kaplan Operasyonu gayet güzel şekilde gidiyor. Aynı ciddiyet ve kararlılıkla devam edip inşallah başarılı bir şekilde bu operasyonu da sonlandıracağız” diye konuştu.

Söz konusu kara harekatı, Pazartesi gününün ilk saatlerinde TSK’ye ait savaş uçaklarının, Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil’i hedef aldığı hava saldırılarından iki gün sonra başlamıştı.

TSK’nin hava saldırısına Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan tepki gelmişti. Yapılan yazılı açıklamayla TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik düzenlediği bombardıman kınananarak, “Irak hava sahasına nüfuz etmek, egemenliğin apaçık bir ihlalidir” denilmişti.

Irak Ordusu Sözcüsü Emid Yehya Resul de dün yaptığı açıklamada Türkiye’ye ait savaş uçaklarının Irak hava sahasına girdiğini hatırlatarak, “Türkiye bu tarz saldırılarından vazgeçmeli ve tekrarlamamalıdır” demişti.

Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiğini belirten Resul, benzer hava saldırılarının engellenmesi amacıyla “Savunma Kalkanı Sistemi”ni devreye koymak için çalışmalara başladıklarını da duyurmuştu.

Irak’tan Türkiye’ye nota, YNK’den çağrı

Bugün de Irak’tan Türkiye’ye nota verildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Irak Dışişleri Bakanlığı, TSK’ye ait savaş uçaklarının hava saldırılarına ilişkin Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı bakanlığa çağırdı.

Irak Dışişleri’nden yapılan açıklamada, Yıldız’ın devam eden hava saldırılarından dolayı kınandığı belirtildi.

Hava saldırılarıyla Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Irak, 17 Haziran’da Türk kuvvetlerinin ülkemizin egemenliğini ihlal ederek uluslararası sınırlarımızdaki hedefleri bombalamasını güçlü bir şekilde kınadı. Uluslararası tüzükleri ve yasaları ihlal eden bu saldırıların kabul edilmediği vurgulandı. Irak topraklarındaki, Başika ve diğer yerlerdeki Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

Bu açıklamadan kısa bir süre önce ise Irak parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) grubu TSK’nin hava saldırılarını kınayarak, “Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak’taki askeri varlığı sona erdirilsin” çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak’taki askeri varlığının sona erdirilmesi için başta uluslararası kamuoyu olmak üzere ciddi ve acil harekete geçilmeli ve Türk devletinin sorunlarını demokratik yollarla çözmesi için Türkiye’ye baskı uygulanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

TSK’nin saldırılarının uluslararası kanunlara aykırı olduğunun savunulduğu açıklamada ayrıca, “Irak hükümeti, toprak hakimiyetini ve egemenlik hakkını ile Türk devletinin hedef aldığı halkı korumalıdır. Sivil halkın büyük mağduriyet yaşadığı bu saldırıların önüne geçilmelidir” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı ise operasyonun, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları çerçevesinde icra edildiğini savunuyor.

HDP: Sınır ötesi operasyonlara kaynaklar harcanıyor

Diğer yandan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, sınır ötesi operasyonlara tepki gösterdi.

Beştaş, “Şu anda açlık ve yoksulluk sınırı bu kadar vahim durumda iken, insanlar hem pandemiyle hem de açlıkla mücadele ederken ülkenin kaynaklarının, halkın sofrasındaki ekmeğin bombalara, SİHA’lara, S400’lere harcanması halkın ekonomik hakkının ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi de operasyona tepki göstererek, “Siyasi iktidar demokratik toplum ve uluslararası hukuk çerçevesinde katılımcı bir yolla sorunları çözme çabası içerisine girmelidir” dedi.

Hava saldırılarında bir kişinin yaşamını yitirdiği iddiası

Bu arada TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı operasyon kapsamında dün akşam saatlerinde Erbil kırsalına yönelik yapılan hava saldırısında Ebas Mexdîd isimli bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Bölgeden yayın yapan kimi haber siteleri hayatını kaybettiği belirtilen kişinin çoban olduğunu, kimileri ise KDP peşmergesi olduğunu ifade ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir Barosu'ndan Romanların çadırlarını yıkan Çeşme Belediyesi'ne tepki
Sonraki Haber
Hamile kadının aracına saldıran erkeklere hapis cezası