Ana SayfaGüncelTTB: Covid-19 salgını sürüyor, kaygılıyız

TTB: Covid-19 salgını sürüyor, kaygılıyız

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 salgının halen sürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye’de henüz ilk dalga atlatılmamışken başlatılan ve adına ‘normalleştirme’ denilen hızlı açılma sürecinden kaygı duyduklarını açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 1 Haziran’dan itibaren ‘normalleşmeye geçiş’ süreciyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, salgınla mücadelede Türkiye’nin henüz ilk dalgayı atlatmadığına dikkat çekilerek ‘normalleşme süreci’nden kaygı duyulduğu ifade edildi:

“Salgın devam ediyor, Türkiye henüz ilk dalgayı tam olarak atlatamamışken kamuoyunda adına ‘normalleşme’ denilen hızlı bir süreci yaşıyor.
“Vaka sayıları dalgalı bir seyir göstererek azalsa da salgının sürdüğü bir ortamda içinde bulunduğumuz haftadan itibaren kısıtlamaların birçoğunun kaldırıldığını gördük.”

Açıklamada, salgın konusunda alınacak kararların popülizmden etkilenmemesi, ayrım yapılmadan insan odaklı olması ve toplumun sağlığı başta olmak üzere bütün insani ekonomik ve sosyal gereksinimlerinin sosyal devlet anlayışıyla karşılanacağı adımları içermesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Tedbirler

Hastalığın yayılımını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, ‘normalleşme süreci’nde alınması gereken tedbirleri şöyle sıralandı:

  • Sağlık sistemi her vakayı tespit edebilmeli, izole edebilmeli, test uygulayıp, tedavi etmeli ve her temaslı kişiyi izleyebilmeli ve karantinaya alabilmeli.
  • Huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, bazı hastaneler, cezaevleri gibi duyarlı nüfusun toplu olarak bulunduğu yerlerdeki ve mülteciler gibi dezavantajlı topluluklardaki salgın riski en düşük düzeye indirilmeli.
  • Okullar, fabrikalar, iş yerleri fiziksel mesafe, el yıkama olanakları, solunum hijyeni ve beden ısısı izlemleri vb. gerekli korunma önlemlerini oluşturmalıdır. Bulaş riski yüksek topluluklara yeni vakaların girişi ve bu topluluklardan dışarıya vaka çıkışının riski yönetilebilir olmalı.
  • Toplumların geçiş süreci konusunda bilgilendirilmiş, bu sürece katılımları sağlanmış olmalı.
  • Kişilerin pandemi tedbirlerine uymasını tekrarlamanın yetmeyeceği, yaşamın her alanının ve anının pandemi tedbirlerine göre planlanması ve topluma hem örnek hem de yol gösterici olunması gerekli.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm orucundaki tutuklu avukatlara 46 ülkeden 11 bin 633 imzayla destek
Sonraki Haber
5 Haziran Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı