Ana SayfaGüncelTTB: İstanbul hala Wuhan gibi merkez; Ankara, Bursa, Diyarbakır ise ‘can sıkıcı’

TTB: İstanbul hala Wuhan gibi merkez; Ankara, Bursa, Diyarbakır ise ‘can sıkıcı’

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 pandemisinin dünyada hız kesmemişken ve Türkiye’de henüz salgının ilk dalgası kontrol altına alınmamışken, tüm uyarılarına karşın başlatılan erken yeniden açılmanın sonuçlarının alarm verdiğine dikkat çekti. TTB, İstanbul’un hala Wuhan gibi merkez; Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır’ın ise “can sıkıcı” olduğunu belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında paylaştığı verilerle ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada Covid-19 pandemisinin dünyada hız kesmemişken ve Türkiye’de henüz salgının ilk dalgası kontrol altına alınmamışken, TTB’nin ve ilgili uzmanların tüm uyarılarına karşın başlatılan erken yeniden açılmanın sonuçlarının alarm verdiği belirtildi.

“İstanbul hâlâ Wuhan gibi merkez”

Pandemiyle mücadelenin bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektiğine dikkat çeken TTB, bakanın basın toplantısında sınırlı da olsa bazı verileri açıklaması üzerine, erken yeniden açılmanın ilk bulgularının ortaya çıktığını belirtti:

“Türkiye’de 18 Mayıs-17 Haziran 2020 tarihleri arasındaki son bir ayda Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen toplam doğrulanmış olgu sayısı 33 bin 292’dir ve gün başına ortalama 1074 doğrulanmış olgu düşüyor.
“Bakan’ın dün gerçekleştirdiği basın toplantısında ‘Son bir ayda günlük ortalama vaka sayısı’ olarak 10 kente ilişkin verdiği günlük olgu sayıları toplandığında günlük ortalama olgu sayısının 1099 olması anlaşılamamıştır.
“Bu sayı Bakanlığın her gün açıkladığı olgu sayılarının ortalamasından yüksek olduğu gibi, yalnızca 10 ile ait olması, geriye kalan 71 ildeki olgu sayıları açısından da bir tartışmayı gündeme taşıyor. Bakanlığın bu konudaki hatayı açıklaması bekleniyor. Bakan’ın geriye kalan 71 il hakkında da açıklama yapması, kafalardaki soru işaretlerini gidermesi bakımından önemli.”

Sağlık Bakanı’nın basın toplantısında bazı illere ilişkin vermiş olduğu bilgileri hatırlatan TTB, son bir ayda olguların yüzde 60,80’nin İstanbul’dan bildirildiğine dikkat çekerek “Türkiye nüfusunun yüzde 18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan halen olguların yüzde 60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin ‘Wuhan’ gibi bir yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü gösteriyor” dedi.

“Bakanlık elindeki verileri açıklamalı”

Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır için ‘can sıkıcı’ nitelendirmesinde bulunan TTB açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır Bakan’ın Türkiye nüfusu içerisindeki oranına göre son bir ayda ortalama olarak daha yüksek oranda doğrulanmış olgu bildirilen iller arasındadır.
“Bakanın yaptığı açıklamaya göre, son bir hafta içerisinde Ankara ve İstanbul’da günlük olgu sayılarında son bir aya kıyasla azalma gözlenirken, diğer bütün illerde artış gözlenmiştir.
“Son üç günde artış gözlenmeyen tek il İstanbul olurken, son gün İstanbul’da da son bir aya göre yüzde 7,20 artış gözlenmiştir. Son gün son bir aya göre Diyarbakır’da yüzde 72,41 ve Konya’da yüzde 143,90 artış gözlenmiştir.”

Türkiye’de doğrulanmış olgu sayılarındaki artışın alarm verdiğini vurgulayan TTB, Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınmasının mümkün olabileceğine dikkat çekildi.

Açıklamanın sonunda bir kez daha Sağlık Bakanlığı, epidemiyolojik verileri açıklamaya ve karar verme süreçlerini sağlık meslek örgütlerinin katılımına açmaya çağrıldı.

Bakanlığın 10 ile dair verileri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Haziran’da 10 ile ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

  • Vaka sayısına göre ölü sayısının en yüksek olduğu il Gümüşhane. En düşük olduğu il ise yüzde 0,33 ile Kilis.
  • Son bir ayda Ankara‘da günlük ortalama vaka sayısı 127. Son bir haftada ortalama vaka sayısı 155. Son 3 günde ortalama vaka sayısı 177
  • İstanbul’da son bir ayda 653, son bir haftada 620, son üç günde 616. Düne göre ise bu sayı 700’leri geçmekte.
  • Son bir ayda İzmir‘de ortalama vaka sayısı 32. Son bir haftada 38. Son 3 günde 34.
  • Son bir ayda Bursa‘da 64, son bir haftada 84, son üç günde 93, son gün 100’e kadar çıktı.
  • Kocaeli‘de son bir ayda 78, son bir haftada 91, son 3 günde 113.
  • Konya’da son bir ayda 41, son bir haftada 73, son üç günde 88, son gün 100’e yaklaştı.
  • Son bir ayda Kayseri‘de 14, son bir haftada 25, son üç günde 28.
  • Diyarbakır’da son bir ayda 58, son bir haftada 81, son üç günde 87, son gün 100’lere yaklaştı.
  • Van‘da son bir ayda 7, son bir haftada 17, son üç günde 14.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merve Kotan Davası: Sanığa indirimsiz iki kez ağırlaştırılmış müebbet
Sonraki Haber
Yıldırım: Meclis Başkanlığı'na aday değilim