Ana SayfaGüncelTürkiye’de KKKA kaynaklı ölümler artıyor

Türkiye’de KKKA kaynaklı ölümler artıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’de, 16 Haziran itibariyle kene ısırmasına bağlı gelişen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vaka sayısı 492’ye yükselirken, 18 kişi ise hayatını kaybetti.

Türkiye’de, Corona virüsü salgınının yanı sıra Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vaka sayılarında da artış devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 16 Haziran itibariyle Türkiye genelinde toplam vaka sayısı 492’ye ulaştı. 10 Haziran’da vaka sayısı 480’di.

KKKA kaynaklı can kaybı sayısı ise ülke genelinde 15’ten 18’e yükseldi.

Bakanlık, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısının geçen yıla göre artış gösterdiğini açıklamıştı.

KKKA nedir, nasıl korunulur?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA’ya karşı alınması gereken önlemler ise şöyle:

  • Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır.
  • Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  • Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

KKKA hastalığına yönelik hazırlanan afiş, broşür, TV spot filmi, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eğitim materyaline Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından ulaşılabilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Metroda Gülşah Erol’u darp edip, çellosunu kıran polislere 3 yıl sonra ceza
Sonraki Haber
Başak Demirtaş’a cinsiyetçi saldırı soruşturmasında bir erkek tutuklandı