Ana SayfaGüncelTutuklu altı gazeteci 24 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak

Tutuklu altı gazeteci 24 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak

HABER MERKEZİ – 3 ayı aşkın süredir “MİT kanununa muhalefet” iddiasıyla tutuklu bulunan altı gazeteci, 24 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesi davaya dikkat çeken gazetecilerin avukatları, “Türkiye’de hukuk varsa Çarşamba günü görülecek davada tahliyeleri görmemiz gerekir” dedi.

Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler Mehmet Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ile Murat Ağırel’in de aralarında bulunduğu sekiz basın çalışanı hakkında açılan davanın ilk duruşması, 24 Haziran Çarşamba günü Çağlayan’daki İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Duruşma öncesi Haberin Var Mı İnisiyatifi, dava dosyasıyla ilgili İstanbul Barosu’nda basın toplantısı düzenledi.

Tutuklu gazetecilerin avukatları ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK/Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren’in de katıldığı toplantıyı çok sayıda gazeteci takip etti.

Gazeteciliğin suç olmadığını vurgulayan Faruk Eren, “Nasıl bir hukuk sistemi ile yaşadığımızı adil yargılanma talebiyle açlık grevinde olan avukatlar ile yargı bağımsızlığı için Ankara’ya yürüyen avukatların mücadelesinde gördük” dedi.

Ardından tutuklu gazetecilerden Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatı Serkan Günel, müvekkilleri hakkında üç savcı tarafından hazırlanan iddianamenin 50 sayfadan oluştuğunu, ancak içerisinde tutuklamaya gerekçe olacak somut hiçbir delilin olmadığını ifade etti.

Günel, “İddianamede bir suçlu aranıyor. Yayınlanan haberler birçok yerde yayınlamasına rağmen gazetecilerin tutuklanmasına gerekçe oluyor. Gazetecilerin kastı ifşa değil, yaşamını yitiren MİT mensubunun cenaze haberini yapmaktır. Devletin ‘sır’ olarak kabul ettiği ve gazetecileri bu nedenle tutukladığı hiçbir bilgi ve belge yoktur. Gazetecilerin neden yargılandıkları ve ceza aldıklarını bilmiyoruz” diye konuştu.

Avukat Ülgen: Hukuk varsa tahliye edilmeliler

Murat Ağırel’in avukatı Celal Ülgen ise Türkiye’nin olağan dışı bir süreçten geçtiğini, iktidarın bir yandan medyayı, bir yandan hukuku ‘arka bahçe’ olarak kullandığını belirterek, “Ülkede korku efekti yaratmak ve toplumu susturmak için gazetecilere komplo kuruluyor. Türkiye’de hukuk varsa Çarşamba günü görülecek davada tahliyeleri görmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Avukat Kılıç: Gazeteciler ayrıştırılıyor

İddianamenin hukuki temelden yoksun olduğunu söyleyen Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in avukatı Özcan Kılıç da gazeteciler hakkında soruşturma başlatıldığını iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden öğrendiklerini anımsattı.

“Bu davada hukuku tartışacak bir şey yok” diyen Kılıç, şöyle devam etti: “Bu ülkede basın hiçbir zaman özgür değildi. İktidar halkın bilmesini istemediği haberleri casusluk ve ifşa olarak gösteriyor. İktidar halkın haber alma hakkının önüne geçmesi için gazetecileri tutukluyor.”

Kılıç, davaya dair yapılan haberlerde tutuklu gazetecilerden Çelik ile Keser’in görmezden gelinmesini de eleştirdi.

Avukat Kılıç, “Bazı haberlerde gazetecilerin ayrıştırıldığını, Ferhat Çelik ile Aydın Keser’in isimlerine yer verilmediğini görüyoruz. Bu doğru değil. Ferhat ve Aydın da bu dosyadan tutuklandılar. Dolayısıyla gazetecilerin bu ayrımı yapmaması lazım. Bu da gazetecilere eleştirimdir” sözlerini sarf etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise Türkiye’nin dünyada en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkeler arasında olduğunu vurgulayarak, “Gazetecileri tutuklamak için tüm yaratıcılıklarını feragat etmeyen yetkililerimiz var. Bundan bir parça da bağımsız olmayan yargıdır. Gazeteciler özgür oldukça yetkililer tutuklamaya devam edecekler. Tutuklu olan tüm gazetecilerin tahliye edilmesi için çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

Toplantıda tutuklu gazetecilerin ailelerinin gönderdiği dayanışma mesajları da okunarak paylaşıldı.

Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları, bu haberlere gazeteleri ve haber sitelerinde yer verdikleri gerekçesiyle altı gazeteci tutuklu yargılanıyor.

Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılınç ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel “MİT Kanununa muhalefet” iddiasıyla tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda sekiz basın çalışanı hakkında iddianame de hazırlanmıştı.

50 sayfalık iddianamede altısı tutuklu, biri serbest, biri de yurt dışında olmak üzere sekiz sanık yer alıyor.

“Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçlamaları yöneltilen gazeteciler hakkında 8 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu gazetecilerin yanı sıra iddianamede ‘şüpheli’ sıfatıyla yer alan diğer iki isim şöyle: Gazeteci-yazar Erk Acarer ve Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci.




Önceki Haber
Bursa'da sel: Beş kişi yaşamını yitirdi, kayıp bir kişi aranıyor
Sonraki Haber
28 bin kişinin pasaportundaki idari tedbir kararı kaldırıldı