Ana SayfaGüncelÜç hak örgütünden Avrupa Konseyi’ne Osman Kavala çağrısı

Üç hak örgütünden Avrupa Konseyi’ne Osman Kavala çağrısı

HABER MERKEZİ – Üç insan hakları örgütü, Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararının uygulanması için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Türkiye’ye çağrı yapmasını istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Mayıs’ta iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğu konusunda 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirmişti.

Kararın ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Hukuki Destek Projesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu, AİHM’in Kavala hakkında verdiği tahliye kararını uygulaması için Türkiye’ye çağrı yapmasını istedi.

Bu doğrultuda AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine konu ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Söz konusu hak örgütleri, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve kendisine yöneltilen suçlamaların düşürülmesi için Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye baskı yapmasını istedi.

Üç insan hakları örgütü, Türkiye’nin, 11 Mayıs tarihinde Osman Kavala ile ilgili verilen mahkeme kararına uymadığını ve Kavala’nın haklarının ihlal edildiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’nın tutukluluğunun yasadışı olduğuna hükmetti ve bağlayıcı kararlar doğrultusunda Türkiye’nin Kavala’yı derhal serbest bırakması gerektirdiğine karar verdi” dedi.

Hak örgütleri ayrıca Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun 18. maddesinin ihlal edildiğine vurgu yaptı.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’nda beraat etmesinin ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.

19 Şubat’ta “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala hakkında bu kez, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

9 Mart’ta duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala’nın tutuklanmasına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için üç ay süresi bulunuyordu ve bu süre Kavala “casusluk” iddiasıyla tutuklandıktan bir gün sonra doldu.

Eğer Kavala “casusluk” suçlamasıyla tutuklanmasa, 10 Mart’ta AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması gerekecekti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB, telafi eğitimi takvimini açıkladı
Sonraki Haber
Kadıköy’de gözaltına alınanlar serbest