Ana SayfaGüncelUrsula K. Le Guin söyleşileri bir arada: Yazma Üzerine Sohbetler

Ursula K. Le Guin söyleşileri bir arada: Yazma Üzerine Sohbetler

HABER MERKEZİ – Ursula K. Le Guin ile gerçekleştirilmiş söyleşiler, Metis’ten “Yazma Üzerine Sohbetler” adıyla çıkan kitapta bir araya getirildi. Le Guin ile yapılan üç farklı sohbeti bir araya getiren kitap, yazmanın zorluklarını ve kazanımlarını, inceliklerini, önemli noktalarını odağına alıyor. Özde Duygu Gürkan’ın çevirdiği kitabın arka kapak yazısını paylaşıyoruz.

Kurmaca, şiir ve kurmacadışına odaklanan üç ayrı söyleşiden oluşan bu sohbetlerde, yazmanın zorluk ve ödüllerini, inceliklerini ve püf noktalarını tartışıyor Ursula K. Le Guin. Bunu yaparken de, hem yazar olarak birikiminden hem de “yaşanan bilgelik” haline gelmiş tecrübelerinden bekleneceği üzere pek çok konuya değiniyor.

Yazma zanaatının teknik detaylarından dilin ahlaki meseleleri yansıtma ve kullanma biçimlerine, yazının ritminden şiirin müziğine, yayıncılık piyasasından kadın yazarların edebi kanondan dışlanmasına, “öteki”nin perspektifinden yazmaktan siyaset, bilim ve doğaya uzanan geniş bir yelpaze bu.

“İyi bir söyleşinin hiç bitmemesini istersiniz,” diyor Le Guin. Nitekim yazarın kendi eserlerinin yanı sıra, etkilendiği ve ilham aldığı bazı eserlerden alınan pasajlarla da zenginleştirilmiş olan bu sohbetlerin tadı okurun damağında kalıyor. Hayranlarına Le Guin’i daha iyi tanıma fırsatı sunan bu kitabın, yazarı henüz tanımayanlar için de güzel bir tanışma vesilesi olacağını umuyoruz.


Kitaptan tadımlık bir bölümü BURADAN okuyabilirsiniz.

Ursula K. Le Guin hakkında

Ursula Kroeber Le Guin (1929-2018) ABD’nin California eyaletinde doğdu. Babası antropolog Alfred Kroeber, annesi yazar Theodora Kroeber’dir. Radcliff ve Columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi gördü.

1950’li yıllarda fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başladı. 1962’de ilk bilimkurgu öyküsü yayımlandı. 1974 tarihli Mülksüzler‘e kadar altı bilimkurgu romanı yazdı. Bu tarihten sonra zaman zaman bilimkurgu öyküleri yazmakla birlikte romanlarında daha ziyade yarı gerçekçi/yarı fantastik temalar işledi.

Kısa hikâye, deneme, şiir, çocuk kitapları ve roman türlerinde eserler veren Le Guin’in aldığı çok sayıda edebiyat ödülü arasında Ulusal Kitap Ödülü, beşer kez Hugo ve Nebula ödülleri, Kafka Ödülü ve PEN/Malamud Ödülü bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ray Bradbury’nin “Cadılar Bayramı Ağacı” sinemaya uyarlanıyor
Sonraki Haber
Kürt birliği için ilk tarihi adım: Bugüne nasıl gelindi, Duhok Anlaşması neler içeriyor?