Ana SayfaÇalışma YaşamıYazılama Yayınevi, 15-16 Haziran’ın 50’nci yılında üç kitabı ücretsiz erişime açtı

Yazılama Yayınevi, 15-16 Haziran’ın 50’nci yılında üç kitabı ücretsiz erişime açtı

HABER MERKEZİ – Türkiye işçi sınıfı tarihinin en büyük direnişlerinden olan 15-16 Haziran Direnişi’nin 50’nci yılı. Yazılama Yayınevi, bu vesile ile sınıf mücadelesinin nabzını tutan üç kitabını ücretsiz olarak erişime açtı.

Emek Yıllığı 2013

“2013 yılı, Gezi Parkı eylemleriyle başlayan ardından tüm ülkeye yayılarak Haziran Direnişi’ne dönüşen tarihi isyana tanıklık etti. Yeni bir Türkiye’nin müjdecisi olan bu kalkışma, aynı zamanda, AKP’li yıllarda başta emekçilere dönük saldırılara, yağma ve talan politikalarına dönük öfkenin de patlamasıydı.

“Yine 2013 yılında işçi sınıfının işyerlerinde, fabrikalarda, şantiyelerde örgütlediği irili ufaklı direnişlerin, özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya karşı verilen mücadelenin, grevlerin, emekçilerin örgütlenme ve sendikalaşma konusundaki iradesinin göstergesi olan eylemlerin yükseldiği görüldü. Sermayenin ve siyasi temsilcilerinin hesapları, geride bıraktığımız yılda ters tepti.”

Emek Yıllığı 2014

“Soma gibi büyük bir facianın yaşandığı 2014 yılı, ülkemizde emek-sermaye çelişkisinin en saf ve acımasız şekliyle görünür hale geldiği bir yıl oldu. Emekçileri baskılayan cendere giderek sıkıldı, işçiler çaresiz ve umutsuz bırakılmaya çalışıldı. Öte yandan bu cenderenin ancak ve ancak mücadele ederek ve örgütlü davranarak kırılabileceği görüldü. Emekçiler sermayenin saldırılarına, güvencesizleşmeye, örgütsüzleştirmeye, taşeronlaştırmaya ve özelleştirmeye karşı ülkenin dört bir yanında direndi.”

Emek Yıllığı 2015

“İşçi sınıfı, 2015’te önce metal sektöründe grev ardından da metal fabrikalarında dalga dalga yayılan eylemliliklerle başını kaldırdı. Ülkenin ciddi bir siyasi krize savrulduğu dönemde bu eylemlilikler bir işaret fişeği niteliğindeydi. İşçi sınıfı, adeta “ben de varım” dedi. Metal sektöründe yaşanan eylemlilik süreci, siyasi iktidar ile sermaye sınıfının ilişkilerini de bir kez daha konsolide etmesine yol açtı. Patronlar ise sınıfsal reflekslerini, her eylemde her emek gündeminde daha hızlı ürettiler.”


15-16 Haziran işçi direnişinin 50’nci yılı




Önceki Haber
HDP'den tekzip: Rudaw’ın Sancar hakkındaki iddiası çarpıtmadır
Sonraki Haber
Metroda Gülşah Erol’u darp edip, çellosunu kıran polislere 3 yıl sonra ceza