Ana SayfaDünyaYeni Zelanda: Son hasta taburcu oldu, salgın bitti, tüm yasaklar kalkıyor

Yeni Zelanda: Son hasta taburcu oldu, salgın bitti, tüm yasaklar kalkıyor

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, son Covid-19 hastasının iyileştiğini, ülkede salgının sona erdiğini ve ülkedeki bütün yasakların kalkacağını açıkladı.

15 gündür yeni vakanın görülmediği Yeni Zelanda’da son Covid-19 hastası taburcu oldu.

Yeni tip Corona virüsü önlemleri sayesinde salgının ülkede sona erdiğini duyuran Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Salı gününden itibaren ülkedeki bütün Covid-19 yasaklarının kalkacağını duyurdu.

Euronews’in aktardığına göre Ardern, bugün yaptığı basın açıklamasında, “Ülkedeki alarm durumunu bu geceden itibaren birinci seviyeye çekiyoruz” dedi.

Ardern, “Kamusal etkinlikler ya da özel etkinlikler bir kısıtlama olmadan devam edebilir ve hiçbir engel ve yasak olmadan perakende ve hizmet sektörleri çalışmalarına devam edebilir. Bütün toplu taşıma araçları çalışmaya devam edecek” diye belirtti.

Uygulanan sıkı tedbirlerle virüsün yayılımının kontrol altına alındığı ülkede, şimdiye kadar Covid-19 nedeniyle 22 kişi yaşamını yitirdi.

BBC, Yeni Zelanda’nın salgınla mücadeledeki başarısını beş başlıkta topluyor:

  1. Sınırlar erkenden kapatıldı, 19 Mart’ta çok sert seyahat kısıtlamaları getirildi
  2. Çok hızlı ve net bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı: Ofisler, okullar ve sahil ya da oyun parkı gibi kamuya açık alanlar kapatıldı. Barlar ve restoranlar da kapandı, paket servise dahi izin verilmedi
  3. Filyasyon ve test çok detaylı yapıldı: Günde ortalama 8 bin kişiye test yapıldı
  4. İnsanlardan bir “baloncuk” belirlemesi istendi: Uzmanlara göre bu uygulama sayesinde insanlar kendilerini daha az kısıtlanmış hissetti ve kuralları delmeye olan eğilimi azalttı
  5. Hükümet açık ve şeffaf davrandı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Salgında vaka sayısı 7 milyonu, can kaybı 400 bini aştı
Sonraki Haber
Direnişin kazanımı: Minneapolis'teki polis teşkilatı lağvediliyor