Ana SayfaGüncelYönetmeliğe uygunmuş: Cenazenin kargoyla gönderilmesine takipsizlik

Yönetmeliğe uygunmuş: Cenazenin kargoyla gönderilmesine takipsizlik

HABER MERKEZİ – Halise Aksoy’un, oğlu Agit İpek’e ait cenazenin kargoyla gönderilmesine ilişkin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma, “yapılan işlemin yönetmeliğe uygun olduğu” gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandırıldı.

Agit İpek’in cenazesinin ailesine 3 yıl sonra kargo ile gönderilmesiyle ilgili sorumluluğu olan yetkililer hakkında yapılan suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.

Suç duyurusunu Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği ve Diyarbakır Barosu ile anne Halise Aksoy yapmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan suç duyurusunda bulunulmuştu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dosya yetkisizlik kararıyla Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Soruşturmada, Agit İpek’e ait cenazenin kargo paketiyle adliyede anne Aksoy’a teslim edilmesinin Adli Tıp Kurumu’nun uygulama yönetmeliğine uygun olduğu savunuldu.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada cenazeden “kemik parçaları” olarak bahsedildi.

Cenazenin öncelikle “yönetmeliğe uygun bir şekilde 25 Kasım 2019’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği” ifade edildi.

Bu tarihlerde anne Aksoy’un İstanbul’da olduğu, bu nedenle cenazenin teslim edilemediği kaydedilirken, bu nedenle kemiklerin aynı yöntemle Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderildiği belirtildi.

“Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığında görevli kâtipler tarafından anne Halise Aksoy tekrar arandı, gelip emaneti alabileceği bildirildi” denildi.

Anne Aksoy’un, Diyarbakır’a tekrar göndermeleri halinde cenazeyi teslim alabileceğini bildirdiği ve bunun üzerine 28 Şubat’ta teslim için cenazenin tekrar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği kaydedildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli memurlar tarafından da adliyede bizzat anne Aksoy’a 10 Nisan’da cenazenin verildiği bilgisi paylaşıldı.

Soruşturmada; cenazenin kargo paketiyle adliyede anne Aksoy’a teslim edilmesinin Adli Tıp Kurumu’nun uygulama yönetmeliğine uygun olduğu ileri sürülürken, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan kamu davasının açılmasını gerektirecek bir hususun olmadığı savunuldu.

Savcılığın takipsizlik kararına karşı anne Aksoy’un avukatları, Tunceli Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunacak.

Ne olmuştu?

Dersim’de 2017 yılında yaşanan bir çatışmada yaşamını yitiren PKK’li Agit İpek’in cenazesi ailesine üç yıl sonra, posta yoluyla gönderilmişti.

Bunun öncesinde tüm girişimlerine rağmen cenaze aileye teslim edilmemişti. Yıllarca cenazenin olmadığı söylenen aileye Mayıs 2019’da bulunduğu bilgisi verilmişti.

Anne Aksoy, 3 Ağustos 2019 tarihli açıklamasında, oğlunun yaşamını yitirdiğine dair haberi aldıktan sonra Dersim, Malatya ve İstanbul arasında mekik dokuyarak 2 yıl 3 aydır oğlunun cenazesine ulaşmaya çalıştığını ifade etmişti.

Anne Aksoy, oğlunun cenazesinin Malatya Adli Tıp Kurumu’nda olduğuna dair edindikleri bilgi üzerine gittikleri Malatya’dan eli boş döndüklerini ifade etmişti.

Aksoy, “Malatya’dan döndükten sonra Dersim’de savcılığa başvurduk, öyle bir cenazenin olduğunu ve kan vermemiz gerektiğini söylediler. Kan verdikten sonra Diyarbakır’a döndük. Bir süre sonra cenazenin İstanbul’a gönderildiğini söylediler” diye eklemişti.

Gelişmelerin ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı bu yılın Mart ayında İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan kendilerine gönderilen cenazeyi PTT’ye verdi ve İpek ailesinin ikamet ettiği Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

2 Mart’ta Dersim’de PTT’ye verilen cenaze, 10 Nisan’da Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde oturan İpek ailesine, Diyarbakır Adliyesi’ne çağrılarak teslim edildi.

İpek ailesi, çocuklarının cenazesini Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Elmabahçe Mahallesi’ne götürerek abluka altında toprağa verebildi.

Yaşananların ardından ÖHD, İHD, TİHV ve Diyarbakır Barosu, cenazenin aileye 3 yıl sonra PTT ile gönderilmesiyle ilgili olarak “işkence, eziyet, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişinin hatırasına hakaret, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme” suçundan olayda sorumluluğu olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.


Cenazenin PTT’yle gönderilmesi hakkında suç duyurusu

Oğlunun cenazesini üç yıl sonra PTT ile gönderdiler

Agit… – Özgür Amed


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Kırmızı Anka Kuşları' Liverpool 30 yıl sonra şampiyon
Sonraki Haber
Michal Ajvaz’ın felsefi romanı "Altın Çağ" Türkçede