Ana SayfaGüncel10 Ekim Davası’nda ara karar: Firari sanıklar için Interpol başvurusu talebi

10 Ekim Davası’nda ara karar: Firari sanıklar için Interpol başvurusu talebi

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Katliamı’na ilişkin firari sanıkların yargılandığı davada mahkeme, 16 sanık hakkında Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten ile aranmalarının sağlanması hususunda Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılmasına karar verdi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası’nda firari sanıkların yargılandığı davanın beşinci duruşması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, 10 Ekim Avukat Komisyonu’ndan avukatlar ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

Duruşma, dosyaya yeni gelen evrakların okunmasıyla başladı.

10 Ekim Avukatları Komisyonu’ndaki avukatlardan Eylem Sarıoğlu evraklara ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özellikle firari sanıkların yakalanmasına ilişkin emniyetten gelen yazıda, sanıklardan Mustafa Delibaşlar’ın SDG, Fadile Delibaşlar’ın Roj, Cebrail Kaya’nın SDG, İlhami Balı’nın ise adı bildirilmeyen X kampında yer aldığı aktarılıyor. Bu iddianamenin ne kadar düzensiz hazırlandığını ortaya koyuyor. Biz başından beri sanıkların Gaziantep İŞİD örgütlenmesindeki pozisyonlarının ortaya koymayan, sanıkların önceki eylemlerine dair bilgilerin yer almadığı bir iddianame olduğunu defalarca söyledik.”

Ardından konuşan avukat Gamze Gökoğlu da, “7 celsedir boş sanık sandalyelerine karşı konuşuyoruz” dedi.

“Bu sandalyeye oturması gereken sanıklardan biri Ömer Deniz Dündar. Ama kendisi ile ilgili sadece örgüt üyeliğinden ve sahte evrak hazırlamaktan yargılama isteniyor” diyen Gökoğlu, Dündar’ın başka katliamların düzenlenmesinde de yer aldığını söyledi.

Avukat Gülşah Kaya ise “Sanıkların kaldığı kamplara dair bilgiler geldi. Devlette bu bilgilerin tamamı hatta daha fazla olduğunu biliyorduk ” dedi ve kamplarda bulunan firari sanıkların Türkiye’ye iadesi için İçişleri Bakanlığı’na müzekkere yazılmasını talep etti.

Avukatların konuşmalarının ardından, IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve “insanlığa karşı suçtan” yargılanan Erman Ekici, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Ekici, tutuklu kaldığı sürenin göz önüne alınarak serbest bırakılmasını istedi.

İddia makamı, firari sanıkların infazı için yakalanmalarının beklenilmesine, sanık Ekici’nin tutukluluk halinin devamına ve müşteki avukatların Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü hakkında talep ettikleri suç duyurusunun reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme, verilen aranın ardından ara kararını açıkladı.

Duruşma ertelendi

Mahkeme, 16 sanık hakkında Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten ile aranmalarının sağlanması hususunda Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılmasına, Suriye’deki kamplarda bulunan sanıklardan Mustafa Delibaşlar, Fadile Delibaşlar, Cebrail Kaya ve İlhami Balı hakkında Adalet Bakanlığı’na yeniden müzekkere yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca Ankara Katliamı planlayıcılarından İlhami Balı’nın bir dönem çalıştığı bilinen Hayır ve Ensar Derneği’yle ilişkisinin bulunup bulunmadığına ilişkin İstanbul Dernekler Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına ve sanık Ekici’nin tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşma 21 Eylül’e ertelendi.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Deniz Yücel'e hapis cezası
Sonraki Haber
Man Adası Davası: Kılıçdaroğlu ikinci kez Erdoğan ve yakınlarına tazminat ödeyecek