Ana SayfaÇalışma Yaşamı10 yıllık mücadele kazanımla sonuçlandı: Ev-Eksen Sendikası tanındı

10 yıllık mücadele kazanımla sonuçlandı: Ev-Eksen Sendikası tanındı

HABER MERKEZİ – Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası’nın 10 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Kesinleşen yargı kararıyla ev-eksenli çalışmanın işkolu statüsünün tanınmasının yolu açıldı. Bu, güvencesiz çalışanları örgütleyen tüm emek örgütlenmeleri için ön açıcı bir karar niteliği taşıyor.

Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Eksen) 10 Kasım 2009’da kuruldu; ancak üye kayıt işlemleri için gerekli olan sicil numarasını vermesi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdindeki tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

14 Ekim 2010’da sicil numarası verilmesi talebine bakanlığın resmen olumsuz cevap vermesi üzerine başlatılan hukuk mücadelesi yaklaşık 10 yıl sonra kazanımla sonuçlandı.

Danıştay, geçen ay verdiği kararla, Ev-Eksen’e sicil numarası verilmesinin ve sendikanın prosedüre uygun üye yapabilmesinin yolunu açtı.

Bu da ev-eksenli çalışmanın işkolu niteliğinin belirlenmesini gerektiriyor.

“Çok önemli bir kazanım demek”

Kararla ilgili Ev-Eksen’den yapılan açıklamada, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ivedilikle Danıştay kararının gereğini yerine getirmesini talep edeceği belirtildi.

“Talebimiz, ev-eksenli çalışmanın ayrı bir işkolu olarak tanımlanması için gereken yasal düzenlemelerin hızla tamamlanmasını içeriyor” denilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi.

“Ev-eksenli çalışma ayrı bir işkolu olarak belirlendiğinde, şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olarak Ev-Eksen’in bu işkolunda faaliyet gösteren bir sendika olduğu tescil edilecektir.
“Bu da en güvencesiz, en yoksul işçi kesimlerinden biri olan biz ev-eksenli çalışanların hak mücadelesinde çok önemli bir kazanım demek.”

Kararın önemi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ev-eksenli çalışmanın ezici çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Ev-eksenli çalışma düşük ücretli, kötü koşullu, belirsiz yani bazen aralıksız gece gündüz çalışılan bazen de aylarca hiç iş bulunamayan, hiçbir sosyal hakka sahip olunmayan bir çalışma biçimi olarak gerçekleşiyor.

Pandemi koşullarında söz konusu durum daha da ağırlaştı. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev-eksenli çalışan kadınlar, daha kötü etkilendi.

Ayrıca gene tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi sürecinde kadına yönelik erkek şiddetinde ciddi artış görüldü.

Ev-eksenli çalışmanın ayrı bir işkolu olarak tescil edilmesinin, şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olan Ev-Eksen’in önünü açması, ev-eksenli çalışanların örgütlenme mücadelesine ciddi bir ivme sağlaması, başta kadın işçiler olmak üzere tüm emekçiler için önemli bir kazanım olacak.

Ev-Eksen hakkında

Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (EV-EKSEN), parça başı, siparişle veya kendi hesabına tüm ev-eksenli çalışanları örgütleyen bir sendikadır.

1994 yılında, sosyal güvenceden yoksunluk, çalışma koşullarının kötülüğü, yoksulluk, çalışmanın doğal sayılıp görünmezleştirilmesi gibi sorunlardan hareketle başlayan örgütlenme çalışmalarının sonucunda 10 Kasım 2009’da kuruldu.

Kurucularının tamamı , ev-eksenli çalışan kadın işçilerdir.

Sendika, Şırnak’tan, Antep’ten İstanbul’a, Muğla’dan Mersin’e , Hatay’dan Antalya’ya Türkiye’nin her tarafından 27 kurucusunun sahip olduğu temsiliyeti, artırarak sürdürmüştür.

Sivas’tan, Malatya’dan İzmir’e, Diyarbakır’a, Hakkari’ye, tüm bu coğrafyada örgütlüdür


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Galata Kulesi'ndeki restorasyona ebabil kuşları için ara
Sonraki Haber
Covid-19 salgını: Vaka sayısı 11 milyon 500 bini geçti