Ana SayfaEkonomi1947’den bu yana yaşanan en sert düşüş: ABD ekonomisi yüzde 32,9 oranında daraldı

1947’den bu yana yaşanan en sert düşüş: ABD ekonomisi yüzde 32,9 oranında daraldı

HABER MERKEZİ – ABD Ticaret Bakanlığı’nın yılın ikinci çeyreğine ilişkin yayınladığı raporuna göre Corona virüsü salgınının etkisiyle ülke ekonomisi yüzde 32,9 oranında daraldı. Bu daralma oranı gayrisafi yurtiçi hasılası kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1947’den bu yana yaşanan en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Nisan-Haziran dönemine ait öncü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Rapora göre yüzde 32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı.

ABD’nin GSYH’deki tarihi düşüşün büyük kısmını Nisan ayındaki ekonomik daralma oluşturuyor.

Düşüşün nedenleri?

VOA’nın haberine göre bunun nedeni, Mart ayı ortasında Corona virüsü salgınının yayılmasını önlemek amacıyla restoran, bar, fabrika gibi birçok işyerinin aniden kapatılması ve ekonomik faaliyetlerin durmasıydı.

Ekonomik faaliyetler Mayıs ayında yavaş yavaş tekrar başlasa da bu ivme, özellikle Güney ve Batı eyaletlerinde yeni enfeksiyon vakalarının ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte sekteye uğradı.

Virüsün ağır darbe indirdiği eyaletlerde işyerlerinin yeniden kapanması ya da açılmalarının ertelenmesi, ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde hızla iyileşebileceği umutlarını suya düşürdü.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, dün (29 Temmuz) yaptığı açıklamada ekonomik faaliyetlerde pandemiye bağlı olarak yavaşlama olduğunu doğruladı ve salgının, düşük seviyedeki iyileşmeyi de tehlikeye attığını vurguladı.

FED, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakılmasına karar vermişti.

Çok sayıda iktisatçı, salgın tamamen ortadan kalkmadan ekonomik iyileşme sürecinin tam anlamıyla başlamasının söz konusu olamayacağını vurguluyor.

1947’den bu yana en sert düşüş

Söz konusu daralma oranı, ABD hükümetinin GSYH kayıtlarını tutmaya başladığı 1947 yılından bu yana yaşanan en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.

Bu oran aynı zamanda en ciddi gerilemenin yüzde 10 olarak kaydedildiği 1958 yılına kıyasla üç kattan fazla.

ABD hükümeti, ikinci çeyrek GSYH raporuyla birlikte beş yıl geriye giderek verilerde revizyon yapacak.

ABD ekonomisi gerileme dönemine Şubat ayında girmeye başlamıştı.

GSYH’daki ciddi düşüş ve ekonomik iyileşme süresinin tökezlemesi, ikinci ekonomik teşvik paketi üzerinde anlaşmaları için Beyaz Saray ve Kongre üzerinde bir baskı unsuru haline gelebilir.

Ancak kamuoyu yoklamalarına göre destek oranı gerileyen Başkan Donald Trump, acele etmek zorunda olmadığını söylemişti.

1 milyon 416 bin kişi işsizlik fonuna başvurdu

İktisatçılara göre yaklaşık 3 trilyon dolarlık tarihi mali paket olmasaydı ekonomideki sıkışma çok daha fazla olabilirdi.

Paket, şirketlere çalışanların maaşlarını ödemelerine yardımcı oldu, işsiz kalan milyonlarca ABD’liye haftada 600 dolarlık destek sağladı.

Ancak 600 dolarlık destek programının süresi 1 Ağustos Cumartesi günü doluyor. Çok sayıda şirketse aldıkları ödenekleri tüketmiş durumda.

Bu da Corona virüsü vakalarının hızla artmasıyla birlikte işten çıkarılanların sayısının hala yüksek seyretmesine neden oluyor.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın raporuna göre 25 Temmuz itibarıyla işsizlik fonuna başvuranların sayısı 1 milyon 416 bin. Söz konusu bu sayının artması bekleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mahkemeden 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü yasağı kararına iptal
Sonraki Haber
Bir günde 12 ilde 19 orman yangını