Ana SayfaGüncel72 yaşındaki Barış Annesi Özbek ‘kaçma şüphesi var’ denilerek tahliye edilmedi

72 yaşındaki Barış Annesi Özbek ‘kaçma şüphesi var’ denilerek tahliye edilmedi

HABER MERKEZİ – DTK’ye yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklanan 72 yaşındaki Barış Annesi Makbule Özbek’in tutukluluğuna ilişkin yapılan itiraz, ‘kaçma şüphesi’ gerekçesi olduğu öne sürülerek reddedildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 26 Haziran’da düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınanlardan 72 yaşındaki Barış Annesi Makbule Özbek de tutuklanmıştı.

Birçok hastalığına rağmen tutuklanan Özbek için DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, ‘acil’ koduyla çağrı yapmış, serbest bırakılmasını istemişti.

Özbek’in yaşı itibariyle de salgın koşullarında cezaevinde kalmasının hayati risk taşıdığını belirten avukatları, tutuklanmaya karşı Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu.

Hakim, ‘mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi, delillerin karartma ve kaçma şüphesi’ gibi gerekçeleri öne sürerek Özbek’in tutukluluğunun devamına karar verdi.

Avukatı: Çok ciddi sağlık sorunları var

Tahliye başvurusu reddedilen Özbek’in avukatı Gülşen Özbek, 72 yaşındaki bir insanın ‘örgüt üyesi’ olduğunu iddia etmenin hukukun hiçbir mantığıyla örtüşmediğini vurguladı.

“İki çocuğunu kaybeden ve 72 yaşındaki bir insanın daha fazla insanların hayatını yitirmemesi adına mücadele edebilir. İddiaların hepsi bu yönlüdür. Açlık grevlerinin sonlanmasına dair yapılan açıklama ve etkinliklere katıldığı için yargılanıyor.
“Kendisi de insanların daha fazla yaşamını yitirmemesi için o eylemlere katıldığını ifade etti. Tamamen demokratik ve anayasal haklardır. Bu tür eylemlere katılmasında bir suç unsuru yoktur.”

Barış Annesi Özbek’in evinde yapılan aramalarda yaşamını yitiren iki çocuğunun asılı fotoğraflarının suç konusu olarak kendisine yöneltildiğine dikkat çeken Özbek, bir annenin çocuklarının duvara asılı fotoğraflarıyla suçlanmaması gerektiğini söyledi.

Avukat Özbek, “Barış Annesi Makbule Özbek, anayasal eylemlere barışçıl kimliğiyle katıldı. Bunların hepsi anayasal haklar bağlamında değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

72 yaşındaki bir insanı tutuklamanın, yasanın tarif ettiğinin ötesinde niçin son tedbir olarak uygulanmadığının mahkeme tarafından ortaya konulması gerektiğini dile getiren avukat Özbek, devamla şunları söyledi:

“72 yaşındaki bir insanın kaçma ihtimalinin olduğu düşüncesiyle tutukluluğunu haklı göremeyiz. Delilleri toplanmış bir dosyada delileri karartma imkanı yoktur. Çok ciddi sağlık sorunları var. Bugün 65 yaşındaki insanlara salgın nedeniyle çok olağanüstü sağlık tedbirleri uygulanıyorken, kronik hastalıkları olan 72 yaşındaki bir insanın anayasal haklarını kullandığı için kriminalize edilerek tutuklanması vicdanen de kabul edilemez.”

En son uygulanması gerekilen tutuklanma tedbirinin başta kullanılmasının hukuki olmadığına işaret eden avukat Özbek, sağlık raporlarını sunmalarına rağmen tahliye taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa’da üç siyasetçiye gözaltı, İstanbul'da HDP’li beş gence tutuklama
Sonraki Haber
Van Gölü’nde mültecileri taşırken batan teknenin yeri tespit edildi