Ana SayfaDünyaABD, Güney Kıbrıs’la ilk kez askeri eğitim programı başlatacak

ABD, Güney Kıbrıs’la ilk kez askeri eğitim programı başlatacak

HABER MERKEZİ – ABD yönetimi, Türkiye’nin bölgede istikrarsızlığa yol açacağı uyarılarına karşın, Güney Kıbrıs yönetimiyle ilk kez askeri eğitim yapma kararı aldı.

ABD, Güney Kıbrıs’a Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim (IMET) programı sağlamayı planlıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “genişleyen güvenlik ilişkileri çerçevesinde”, bakanlığının ilk kez askeri eğitimi fonlayacağını belirtti.

Pompeo, “Bu, Doğu Akdeniz’de istikrarı desteklemek için bölgedeki kilit ortaklarımızla ilişkilerimizi ilerletme çabalarımızın bir parçasını oluşturuyor” dedi.

ABD’nin Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise Kongre’den ilgili ödeneğin çıkması halinde bu ülkeye yönelik askeri eğitim programının 2021 yılında başlamasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Profesyonel ve teknik kurslar ve uzmanlaşmış eğitim yoluyla IMET, müttefik ve dost ülkelerden öğrencilere ABD’nin askeri uygulamaları ve standartları hakkında değerli nitelikte eğitim ve öğretim imkanı sağlıyor.
“IMET, ulusal güvenlik çıkarlarımızı koruyan uluslarararası koalisyonları ve askeri ortaklıkları güçlendirmenin etkili bir yolu olarak hizmet veriyor. Savunma alanındaki liderler arasında önemli çapta profesyonel ve kişisel ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlıyor.
“Ayrıca, uluslararası ortak sorunlara dair ortak bir anlayışın geliştirilmesi ve bu sorunlarla birlikte mücadele edilmesi için gereken ilişkilerin güçlendirilmesine yardımcı oluyor.”

Açıklamada, Güney Kıbrıs’ın ABD’nin Doğu Akdeniz’deki önemli bir ortağı olduğu vurgulanarak, “Bölgesel istikrarı teşvik ederken, ikili ilişkilerimizi daha derinleştirmeye devam etmeyi arzuluyoruz” denildi.

ABD Kongresi, geçen yıl Güney Kıbrıs’a yıllardır uyguladığı silah ambargosunu kaldırmıştı.

Ankara plana tepkili

Türkiye ise ABD yönetiminin bu planına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “bu tür adımlar Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamaz, aksine Rum kesiminin uzlaşmaz tutumunun daha da güçlenmesine yol açmaktadır” dedi.

Aksoy açıklamasında, şunları kaydetti:

”ABD, 2020 mali yılına ilişkin tahsisat yasaları uyarınca GKRY’yi Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim (IMET) Programına dahil ettiğini açıklamıştır. KKTC makamlarının bu konuda ortaya koyduğu tutumu destekliyoruz. Müttefikimiz ABD’ye Ada’daki iki tarafa eşit muamelenin bir BM ilkesi olduğunu hatırlatmak isteriz.
“Daha önce de defaatle vurguladığımız gibi, bu ve benzeri adımlar Kıbrıs meselesine çözüm bulunması yönündeki çabalara katkı sağlamamakta, aksine Rum kesiminin uzlaşmaz tutumunun daha da güçlenmesine yol açmaktadır. İki taraf arasındaki dengeyi gözetmeyen adımların Ada’da güven ortamının tesis edilmesine, ayrıca Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanmasına da yardımcı olmayacağı açıktır.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de “ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum yönetimini ‘Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim’ programına dahil etmesi istikrar arayışlarını bozan bir adımdır” diye belirtti.


Karınca, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürtçe mizah: Mîrkut, Tewlo, Pîne...’den Zrîng’e – Sultan Eylem Keleş
Sonraki Haber
Suruç Katliamı’nın 5'inci yılında 'adalet' kampanyası