Ana SayfaDünyaABD’de üst mahkemeden Hakan Atilla’nın mahkumiyetine onay

ABD’de üst mahkemeden Hakan Atilla’nın mahkumiyetine onay

HABER MERKEZİ – ABD’de yargılandığı davada hapis cezası alan ve 28 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın 32 aylık mahkûmiyet kararı onandı. Atilla, ABD’den geçen yıl Türkiye’ye dönmüştü.

ABD’nin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi tarafından Mayıs 2018’de 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Atilla’nın avukatları, bu kararı temyize götürmüştü.

Atilla, temyiz başvurusunda, hâkim Richard M. Berman’ın jüriyi Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası (IEEPA) hakkında bilgilendirirken hata yaptığını, mahkûmiyetini destekleyecek yeterlilikte kanıt olmadığını, ABD’yi dolandırmaya yönelik suçlara ilişkin ceza kanunu maddesinin kendisine karşı işletilemeyeceğini ve Reza Sarraf’ın cezaevinde yaptığı bir telefon görüşmesinin kaydının mahkemede dinletilmemesini gerekçe göstererek mahkûmiyetine itiraz etmişti.

“Atilla’nın iddiaları boş”

DW Türkçe’nin haberine göre, Manhattan’daki Temyiz Mahkemesi, hakim Berman’ın IEEPA hakkında jüriye “kısmen” yanlış bilgi verdiğini kabul etse de bu hatanın “zararsız” olduğunu belirtti.

Jürinin “çok kuvvetli deliller olan bir başka sorumluluk teorisi hakkında düzgün bir şekilde bilgilendirildiğine” dikkat çeken mahkeme, Atilla’nın diğer iddialarınınsa “boş” olduğunu ifade etti.

“Jürinin kararını desteklemek için yeterli kanıt olduğu sonucuna varan” üst mahkeme, bu nedenle bölge mahkemesinin kararını onadı.

Mahkemenin kararında, “İş birliği yapan bir görgü tanığı ve ABD’li üst düzey yetkililerin ifadelerinin yanı sıra görüşme kayıtları ve yüzlerce belgeden oluşan deliller, Atilla’nın ABD mali sistemi üzerinden yüz milyonlarca dolar nakledilmesini de içeren bir yaptırımdan kaçınma tertibine bilinçli olarak katıldığını ortaya koyuyor” denildi.

Ne olmuştu?

19 Mart 2016’da İran asıllı iş insanı Reza Sarraf (Rıza Sarraf), 2010-2015 yılları arasında “İran’a karşı uygulanan yaptırımları delme’”, “kara para aklama”, “kara para aklamak için komplo kurma” ve “ABD bankalarını dolandırma” suçlamalarından Miami Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınmış, 21 Mart 2016’da ise mahkemeye çıkarılıp tutuklanmıştı.

Türkiye ABD’ye nota vererek, Sarraf’tan haber alınamadığı ve can güvenliğinden endişe edildiği gerekçesiyle ABD’li makamlardan bilgi istemişti.

Hakan Atilla ise Reza Sarraf soruşturması kapsamında New York JFK havaalanında İran’a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmek suçlamasından 27 Mart 2017’de gözaltına alınmış, bir gün sonra da sorgulanarak New York’taki Metropolitan Correctional Center Cezaevi’ne gönderilmişti.

Nisan 2017’de Atilla ve Sarraf dosyaları birleştirilmişti.

Sarraf hakkında 90 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası istenirken, 26 Ekim 2017’de Sarraf hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla iş birliğine giderek itirafçı olmayı kabul etmişti.

Altın karşılığı doğalgaz ticareti için kullandığı bankanın Halkbank olduğunu itiraf etmesiyle Sarraf, tanık konuma programına geçmiş, Atilla da ABD’de görülen davanın tek sanığı olarak kalmıştı.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen duruşmanın başlamasıyla Atilla’nın avukatları dosyanın Sarraf’tan ayrı yargılanmasını talebinde bulunmuş, fakat bu talep kabul edilmemişti.

Yargılama başladığında ise Sarraf, Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla ise Sarraf’ın Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’a rüşvet verdiğini iddia etmesiyle ilgili olarak konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, kendisinin kimseden rüşvet almadığını söylemişti.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan Atilla 32 ay hapis cezasına ve 50 bin dolar para cezasına mahkum edilmişti. Atilla’nın hapiste bulunduğu süre ise cezasından düşürülmüştü.

28 ay cezaevinde kalan Atilla, 19 Temmuz 2019’da  Pensilvanya’daki FCI Schuylkill Cezaevinde’nden tahliye edilmiş, aynı yılın 24 Temmuz’unda da Türkiye’ye dönmüştü.

Türkiye, davayı “açık bir kumpas” olarak nitelendirmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını “tarihin en büyük tuzaklarından biri” olarak tanımlamış ve aynısının ABD’de tekrarlandığını söylemişti.

17-25 Aralık soruşturması

Rıza Sarraf, 17-25 Aralık 2013’teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında o dönemde İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında yer aldığı 89 kişi ile birlikte gözaltına alınmıştı.

İddiaya göre Sarraf, kamu görevlilerine rüşvet vererek, ABD’nin İran’a olan ambargosunu kırarak, altın ihracatı karşılığı Türkiye’nin İran’dan doğalgaz alımını sağlıyordu.

Sarraf, 21 Aralık 2013’te tutuklanmış, 28 Şubat 2014’te serbest bırakılan Sarraf hakkındaki suçlamalar “delillerin usulsüz toplanması” gerekçe gösterilerek düşürülmüştü.

Sarraf’ın operasyonlar sırasında, el konulan 1 milyon TL’si, 800 bin eurosu ve 60 bin doları ve iki kilo altını faiziyle birlikte iade edilmişti.

Operasyonlar sırasında, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde de yapılan aramada ayakkabı kutularında 4 milyon 500 bin dolar bulunmuştu. Bu paralar da daha sonra Aslan’a iade edilmişti. ABD’deki yargılama sürecinde bu paraların Aslan’a Sarraf tarafından rüşvet olarak verdiği ortaya çıkmıştı.

Hakan Atilla hakkında

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra 1995’te Halkbank A.Ş.’de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı ünvanıyla göreve başladı.

Ardından Bankaclık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri’nde Uzman sıfatıyla görev aldı. Stratejik Planlama Daire Başkanlığı’nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerini üstlenen Atilla, 2007-2011 yılları arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yaptı.

Atilla, 2011’den 2017’de tutuklanıncaya kadar Halkbank’ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.

Atilla, Ekim 2019’da Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne getirilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji’den sekiz il için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Sonraki Haber
AKP'nin 11 maddelik sosyal medya teklifi Meclis'e geliyor