Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması

AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması

HABER MERKEZİ – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Türkiye’nin Ayasofya kararıyla ilgili “AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye’nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır” dedi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Türkiye özel gündemiyle bir araya geldi.

Fransa’nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda, Türkiye ile AB’yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz krizinin yanı sıra Suriye ve Libya’da bazı üye ülkelerle Ankara arasında yaşanan gerginlikler de masaya yatırıldı.

Toplantı gündemine, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali de eklendi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararı kınandı.

Sputnik’te yer alan habere göre AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, şunları söyledi: “AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye’nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek.”

Borrell ayrıca birliğin dışişleri bakanlarının, ‘Türkiye’nin kararı acilen gözden geçirmesi ve tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini’ duyurdu.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.

Öte yandan Ayasofya’nın planlarının ‘Ayasofya Camii ve Külliyesi’ olarak değiştirilmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü, Kremlin’den Ayasofya açıklaması geldi

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu, Erdoğan dışındaki liderlerden Kanal İstanbul için randevu istedi
Sonraki Haber
13 milyonu aştı: Dünya genelinde 'Corona' vaka sayısında rekor artış