Ana SayfaGüncelAdalar’da kullanılacak elektrikli araçların ücret tarifesi belli oldu

Adalar’da kullanılacak elektrikli araçların ücret tarifesi belli oldu

HABER MERKEZİ – Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından, kullanılacak elektrikli araçların ücret tarifesi belli oldu.Buna göre; elektrikli araçlarda kişi başı 12 lira, Adakart sahipleri için ise 3,5 lira olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019’un Aralık ayında Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan atlı faytonların kullanımının yasaklanmasını kararlaştırmıştı.

Faytonların kaldırılmasının ardından, kullanılacak elektrikli araçların ücret tarifesi belli oldu.

Bugünkü UKOME toplantısında, “Elektrikli Araçların Ücret Tarifelerinin Belirlenmesi” teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Belediyeden yapılan açıklamada araçların önümüzdeki haftadan itibaren kullanılmaya başlanacağı belirtilerek, “Yeni ulaşım sistemin başlayabilmesi için zorunlu olarak yollara döşenen bariyerlerin adaların doğal yapısına uygun bir sisteme dönüşmesi için çalışmalar devam ediyor” denildi.

Buna göre;

  • Adalar’da kullanılacak elektrikli araçların ücret tarifesi 12 lira.
  • Adakart sahipleri için ise bu ücret 3,5 lira olacak.

Toplantıda ayrıca dört kişilik olan Adataksi’nin ücreti de belirlendi. Buna göre;

  • Ada sakinleri için taksimetre 5 liradan açılacak ve kilometre başı 3,10 lira eklenecek.
  • Bu rakam turistler için 15 lira açılış, 12 lira ise kilometre başı olacak.

Ne olmuştu?

19 Aralık 2019’da İstanbul Büyükada’da 81 at öldürülerek açılan çukurlara toplu olarak gömülmüştü.

Uygulamaya ilişkin Adalar Kaymakamlığı, atların halk arasında “at vebası” olarak bilinen ruam hastalığına yakalandığı ve bu yüzden öldürüldüğünü ifade etmişti.

81 atın öldürüldüğünün açıklamasının ardından hayvan hakları aktivistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde eylem başlatarak, ortak imzalı bir basın açıklaması yayımlamış ve taleplerini sıralamışlardı.

İstanbul Valiliği de faytonlara at koşulmasının üç ay süreyle yasaklandığını ve izinsiz ahırların yıkılacağını açıklamıştı.

21 Aralık günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, at ölümlerini Saraçhane’deki belediye binası önünde protesto eden eylemcilerden yedisiyle görüşmüş ve Adalar’daki ulaşımın yüzde 90 oranında elektrikli araçlarla çözülerek, tümüyle İBB’nin kontrolüne geçeceğini söylemişti.

İmamoğlu 23 Aralık’ta belediye başkanlığının ilk altı ayı için düzenlediği basın toplantısında ise faytonların kaldırılacağını, sadece 35 faytonun ‘simgesel’ olarak kullanılmaya devam etmesini planladıklarını açıklamıştı.

İBB’nin Ocak ayı meclis toplantısında at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınması kararlaştırılmıştı.

Kararın ardından 29 gün İBB önündeki Saraçhane Parkı’nda nöbet tutan aktivistler de eylemlerini sonlandırmıştı.

İBB, Adalar’da faytonların kaldırmasının ardından akülü araçların kullanımını da yasaklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boşandığı kadını darp ve tehdit eden Tarık Keskin 'yakalanamıyor'
Sonraki Haber
AYM'den ‘çoklu baro’ ve ‘bekçilik’ başvurularına red