Ana SayfaGüncelAdana, Mersin ve Diyarbakır’da ev baskınları ve gözaltılar

Adana, Mersin ve Diyarbakır’da ev baskınları ve gözaltılar

HABER MERKEZİ – Adana, Mersin ve Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polislerin, baskın sırasında kimi kişileri darp ettiği ve tehdit ettiği aktarıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Adana ve Mersin’de çok sayıda eve eş zamanlı baskın düzenlendi.

Baskınlarda evlerin kapılarını kıran polisler, uzun bir süre arama gerçekleştirdi.

MA’nın aktardığına göre, evlerdeki eşyaları dağıtan polisler, kimi kitap, dergi ve dijital malzemelere el koydu.

Şu ana kadar hakkında yakalama kararı çıkartılan 17 kişiden 14’ü gözaltına alındı.

Bu kişilerin “örgüt üyesi olmak” ve “PKK/KCK’nin toplumsal yapısı içerisinde yer almak” iddialarıyla gözaltına alındığı, Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’ye getirildiği öğrenildi.

Savcılık kararıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara 24 saatlik avukat kısıtlaması getirildi.

“Konuşursan seni öldürürüz”

Mersin’de evi basılan Çoban ailesi, evlerine misafirliğe gelen Zeynep Taşgir’in gözaltına alındığını aktardı. Aile fertleri, yapılan baskına ilişkin şunları paylaştı:

“Kapımızı koçbaşıyla kırdılar. Bize silah doğrultup ‘yer atın’ dediler. Çocukları bir odaya kilitleyip, silah doğrultular. Bizi ve arkadaşı (Taşgir) da bir odaya koyup, silah doğrultarak darp ettiler. Annem baygınlık geçirdi. Annem hasta ve dün tedavi için Ankara’dan geldi. Ağabeyimi yere yatırıp, ‘konuşursan seni öldürürüz’ deyip silah namlusuyla darp ettiler. Aramalarda tüm eşyalarımızı dağıttılar.”

Diyarbakır’da da ev baskınları

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen dört kişinin evine baskın düzenlendi.

Cengiz Atsız, Ferda İldan, Pınar Altaş, Umut Manap gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen dört kişinin gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi.

Gözaltına alınanlardan Ferda İldan, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandığı 1995’te müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Verilen cezanın Yargıtay tarafından kesinleşmesi üzerine İldan’ın avukatı Mesut Beştaş, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) bulunan askeri üye nedeniyle adil yargılanmanın yapılmadığı ve müvekkilinin gözaltında işkencede ifadesinin alındığı gerekçesiyle 30 Ekim 2000’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Yapılan başvuruyu inceleyen AİHM, 26 Haziran 2007’de başvurucunun gerekçelerini haklı bularak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 6/1 maddesine işaret ederek, İldan yönünden adil bir yargılanmanın yapılmadığına ilişkin ihlal tespitinde bulunarak, yeniden yargılama hususunda avukatların talebini haklı bulmuştu.

Ancak AİHM kararına rağmen İldan’ın avukatı Mesut Beştaş, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne 12 yıl sonra geçtiğimiz 20 Şubat 2019 tarihinde başvurmuştu.

Kararı inceleyen mahkeme, İldan’ın mahkumiyetiyle AİHS’in 3, 5 ve 6’ncı maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yeniden yargılama talebini kabul ederek, 2 Ağustos 2019 tarihinde tahliyesine karar vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yörsan'ın iflas talebi kabul edildi
Sonraki Haber
Meclis'e yürüyüşleri engellenen baro başkanları, adliyeye de alınmadı