Ana SayfaGüncelAKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

HABER MERKEZİ – 24 Temmuz’da ibadete açılacak olan Ayasofya’ya ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Çelik, yapının yurtiçinden ve yurtdışından herkesin ziyaretine açık olacağını belirterek, “Ayasofya’nın evrensel mirasını temsil eden ikonalar, freskler aynen korunacak” diye konuştu.. İçerden ve dışardan gelen eleştirilere de yanıt veren Çelik, “Türkiye kendi mülkiyetindeki mekanın nasıl kullanılacağına kendisi karar verir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Çelik, “Türkiye kendi mülkiyetinde olan bir mekanın nasıl kullanacağına kendisi karar verir. Yabancı devletlerin eleştirileri var anlıyorum. Ama Türkiye içinden böyle eleştiriler çok yakışıksız” dedi.

Ayasofya’nın cami işlevini yerine getirirken yurtiçinden ve yurtdışından herkesin ziyaretine açık olacağını söyleyen AKP Sözcüsü Çelik “Ayasofya’nın evrensel mirasını temsil eden ikonalar, freskler aynen korunacak. Onlar namaz saatinde ya ışık ya perde sistemiyle kapatılacak” dedi.

“UNESCO’nun yanlış bir değerlendirme yapmayacağına inanıyorum” diyen Çelik, “Ayasofya Caminin evrensel mirasının korunması konusunda Türkiye her türlü işbirliğine açıktır Ayasofya’nın bütün özellikleri korunacaktır. Bu kültürel miras listelerinden Ayasofya’nın kesinlikle çıkarılacağını düşünmüyoruz. Birileri Türkiye’yi eğer bununla korkutuyorsa Ayasofya o kültürel miras listeleriyle şereflenmez o listeler Ayasofya ile şereflenmiştir” ifadelerini kullandı.

Çelik ayrıca, “Atatürk’ün verdiği kararların arkasına saklanarak istismar ederek millete çektirilmiş çok acı vardır. Devlet değişen koşullarda farklı kararlar alabilir. Mustafa Kemal Atatürk’e karşı olması düşünülemez” dedi.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.

Öte yandan Ayasofya’nın planlarının ‘Ayasofya Camii ve Külliyesi’ olarak değiştirilmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü, Kremlin’den Ayasofya açıklaması geldi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır Surlarında yangın
Sonraki Haber
Rize'de de sel: İki kişi kayıp