Ana SayfaGüncelAKP’den sosyal medya düzenlemesine ilişkin açıklama

AKP’den sosyal medya düzenlemesine ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili Meclis’e sundukları kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, tartışmalara yol açan sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Zengin, kanun teklifiyle yeni bir ‘sosyal ağ sağlayıcı’ tanımı getirdiklerini belirtti.

AKP’li Zengin, düzenlemeyle yurt dışındaki sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de bir temsilcilik oluşturmalarının sağlanacağını ve bu temsilciliğe sorumluluklar getirildiğini söyledi.

“Bizim birinci önceliğimiz asla bu sosyal ağ sağlayıcılarının kapanması değil” diyen Zengin, düzenlemeye ilişkin şu detayları paylaştı:

“Kanunda ‘sosyal ağ sağlayıcı’ tanımı yapıyoruz. Bu sağlayıcıların Türkiye’de bir merkez oluşturmalarını istiyoruz.
“Soruşturma ve kovuşturmaya imkan veren düzenleme yapacağız. Muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz. Sosyal medya düzenlemesinin amacı idari, hukuki ve mali olarak muhataplık teşkil etmek.
“Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarından Türkiye’de bir temsilci oluşturmasını istiyoruz.
“Kişinin mahkemeye gitmeksizin kendisinin kişilik haklarıyla alakalı bir ihlal olduğunu düşünüyorsa, başvuru yapabilecek. Beklediğimiz şey 48 saat içerisinde temsilciden bir cevap gelmesi.
“Kendilerine yapılan başvurularda, 6 aylık sürelerle raporlama istiyoruz. Bu da bir zorunluluk. Yapılmaması halinde yaptırımları olacak.
“Verileri Türkiye’de bulundurmalarıyla ilgili adım atmalarını bekliyoruz. Türkiye’de temsilci bulundurulmazsa 5 aşamalı bir yaptırım olacak.
“Sosyal ağ sağlayıcıya ilk yaptırım 10 milyon lira para cezası olacak. 30 günlük bekleme süresinden sonra bu kez de 30 milyon liralık bir idari para cezası olacak.
“Temsilcisi olmayan sosyal ağ sağlayıcılarına 3 aylık reklam vermeme yasağı getirilecek.
“Yüzde 50-90 arasında bant daraltma cezası verilebilecek.”

Ne olmuştu?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ın çocuk sahibi olduklarını duyurmasının ardından sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlarla hedef alınması üzerinde durarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu tür ahlaksızlıkların artmasında bu mecraların kontrolsüzlüğünün rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için…
“Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz, bunları parlamentoya getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz…
“Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzlenme üzerinde çalışıyoruz. Bu düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden tamamen bu meseleyi halledeceğimizi umuyorum.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan “#SosyalMedyamaDokunma” hashtag’i kısa sürede Twitter gündeminin ilk sırasına yükselmişti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya ilişkin açıklamalarının çarpıtılmaya çalışıldığını belirtmiş ve ”Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımını baskıcı ve yasakçı bir kalıp içerisinde sunma çabaları beyhudedir” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim krizi: Kutup ayılarının nesli 80 yıl içinde tükenebilir
Sonraki Haber
Antalya'da Berk Karan, annesi Seher Fak'ı öldürdü