Ana SayfaGüncelAKP’li Şentop yeniden Meclis Başkanı seçildi

AKP’li Şentop yeniden Meclis Başkanı seçildi

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanı’nı seçmek için toplandı. Mevcut Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da aralarında olduğu beş aday yarıştı. Seçimin ilk iki turunda adayların hiçbirisi 400 oy alamadı ve seçim üçüncü tura kaldı. Bu turda 328 oy olan AKP’nin adayı Şentop yeniden Meclis Başkanı seçildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un görev süresinin dolması nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı.

İlk iki turda adayların hiçbirisi oyların üçte ikisini alamayınca yapılan üçüncü turda seçimi kazanan AKP’li Şentop oldu.

Oylamalar

İlk turdaki oylamada adaylardan Mustafa Şentop 324, Haluk Koç 131, Erol Katırcıoğlu 50, İmam Hüseyin Filiz 34, Erkan Baş 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı.

İlk turdan sonra TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, başkanlık adaylığını geri çekti.

İkinci turda da AKP’nin adayı Mustafa Şentop 329, CHP’nin adayı Haluk Koç 133, HDP’nin adayı Erol Katırcıoğlu 53, İYİ Parti’nin adayı Hüseyin Filiz 36 oy aldı. 7 oy geçersiz, 1 oy boş çıktı.

Üçüncü turda ise Mustafa Şentop 328 oy alarak Meclis Başkanı seçildi.

Diğer adaylardan Haluk Koç 134, Erol Katırcıoğlu 51, İmam Hüseyin Filiz  37 oy aldı. 7 oy ise geçersiz sayıldı.

Gizli oylamayla yapılan seçimin ilk iki turunda seçilmek için 400 milletvekilinin desteği, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa, dördüncü turda en çok oy alan aday Meclis Başkanı seçiliyor.

Mustafa Şentop hakkında

1968 yılında Tekirdağ’da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993’te Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

2002’de doktor, 2005’te doçent, 2011’de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu.

Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı.

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü.

4’üncü ve 5’inci Olağan Kongrelerde AKP MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24’ncü Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AKP’yi temsilen görev aldı.

26’ıncı Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

AKP 27’inci Dönem Tekirdağ Milletvekili olan Şentop, 2012-2015 yılları arasında ise AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulundu.




Önceki Haber
Meteoroloji'den dokuz kent için 'sarı' uyarı
Sonraki Haber
Akpınar ve Gezen hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten hapis istemi