Ana SayfaGüncelAKP’nin 11 maddelik sosyal medya teklifi Meclis’e geliyor

AKP’nin 11 maddelik sosyal medya teklifi Meclis’e geliyor

HABER MERKEZİ – AKP’nin sosyal medya düzenlemesine ilişkin 11 maddelik teklifini bu hafta Meclis’e sunacağı belirtiliyor. Hazırlanan teklifte Almanya’daki düzenleme model olarak alınıyor.

AKP’nin ‘Almanya modeli’ni örnek alarak hazırladığı belirtilen 11 maddelik sosyal medya yasa teklifinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunılduğu ve son şekli verilen sosyal medya düzenlemesinin Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor.

Teklifin, bugün muhalefet partilerinin görüşü alındıktan sonra TBMM Başkanlığı’na sunulması, Perşembe günü de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Teklifte neler var?

AKP’nin teklifinde, tüm sosyal medya mecraları “sosyal ağ” olarak tanımlanıyor.

Teklife göre, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Teklifle yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.

Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.

Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara belirlenen saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak.

Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek.

Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

Sansür

Öte yandan söz konusu düzenlemenin sosyal medyada sansüre yol açmasından endişe ediliyor.

İfade Özgürlüğü Derneği’nin Türkiye’de internetteki kısıtlamaları değerlendirdiği yıllık Engelli Web raporuna göre, Türkiye’de 2019 yılı sonu itibarıyla 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriğine erişimin engellenmişti.

Ne olmuştu?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ın çocuk sahibi olduklarını duyurmasının ardından sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlarla hedef alınması üzerinde durarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu tür ahlaksızlıkların artmasında bu mecraların kontrolsüzlüğünün rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için…

“Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz, bunları parlamentoya getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz…

“Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzlenme üzerinde çalışıyoruz. Bu düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden tamamen bu meseleyi halledeceğimizi umuyorum.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan “#SosyalMedyamaDokunma” hashtag’i kısa sürede Twitter gündeminin ilk sırasına yükselmişti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya ilişkin açıklamalarının çarpıtılmaya çalışıldığını belirtmiş ve ”Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımını baskıcı ve yasakçı bir kalıp içerisinde sunma çabaları beyhudedir” demişti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’de üst mahkemeden Hakan Atilla’nın mahkumiyetine onay
Sonraki Haber
5 gündür kayıptı: Pınar Gültekin öldürülmüş halde bulundu, fail gözaltında