Ana SayfaGüncelAnkara’daki YHT katliamı davasında tutuklu sanık kalmadı

Ankara’daki YHT katliamı davasında tutuklu sanık kalmadı

HABER MERKEZİ – Ankara’da YHT ile kılavuz trenin çarpışması sonucu dokuz kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davada, tek tutuklu sanık olan Osman Yıldırım da tahliye edildi.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda, Aralık 2018’de Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile bir kılavuz trenin çarpışması sonucu üçü makinist dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Biri tutuklu 10 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması Ankara 30.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada tanık olarak tren teşkil memuru İbrahim İlhan, kaza öncesi Samsun’dan gelen davanın sanığı Osman Yıldırım’la iki gün birlikte çalıştıklarını ve Yıldırım’a makasların değişimi konusunda uygulamalı bilgi verdiğini söyledi.

“Müvekkilime eğitim verilmedi”

Bunun üzerine Osman Yıldırım’ın avukatı Mehmet Ektaş, “Mevzuatta farklı yerlerden gelen personele trenlerin hareketi ve trafik kontrolü konusunda eğitim verileceği yazıyor. Müvekkilime bu eğitim verilmedi. Bu konuda eğitim verilip verilmediğini biliyor musunuz?” diye sordu.

Tanık bilmediğini söyleyince Avukat Ektaş, “Size bu konuda eğitim verildi mi?” diye sordu. Tanığın “Hayır verilmedi” cevabı üzerine Avukat Erktaş, dosyada tanığın eğitim aldığına yönelik belgeyi mahkemeye gösterdi.

Avukat Ertaş, “Demiryolu konusunda eğitim veren okullarda mevzuatın kanla yazıldığı öğretilir. Yani personelin eğitim çok önemlidir. Tanığın yanıtına göre makasçılara eğitim verilmeden, verildiği yönünde belge düzenleniyor. Bu çok vahim bir durum” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatları, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile dönemin Genel Müdür Yardımcısı şu anda TCDD Genel Müdürü olan Ali İhsan Uygun’un tanık olarak dinlenmesini talep etti

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılan disiplin soruşturması sonuçlanmış ise alınan kararın bildirilmesine karar vererek tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın da tahliyesine karar verdi.

Duruşma 22 Ekim’e ertelendi.

Kimler yargılanıyordu?

Tren teşkil memuru Osman Yıldırım, Hareket memuru Sinan Yavuz, trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey, YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Şube Müdürü Recep Kutlay, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna.

Ne olmuştu?

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, 13 Aralık 2018’de saat 06.30 sularında Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenle çarpışmıştı.

Çarpışma sonucu yolcuların kullandığı üst geçit de vagonların üzerine düşmüştü.

Üçü makinist dokuz kişinin hayatını kaybettiği tren katliamında onlarca kişi de yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu gerekçesiyle üç TCDD personeli gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, trenlerin çarpışmasının sebebinin, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılması olduğunu söylemişti.

Bektaş, “Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” diye de eklemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriyeli Hamza Ajan, dört kişinin tacizine uğrayan bir kadını savunurken öldürüldü
Sonraki Haber
Zonguldak’ta maden ocağında iş cinayeti: Bir işçi hayatını kaybetti