Ana SayfaDünyaAraştırma: Türkiye ‘ılımlı otokrasiler’ arasında

Araştırma: Türkiye ‘ılımlı otokrasiler’ arasında

HABER MERKEZİ – 179 ülkede demokrasi kalitesindeki değişimleri mercek altına alan Würzburg Üniversitesi’nin araştırmasında, Türkiye “ılımlı otokrasiler” arasında gösterildi.

Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’nden bilim insanlarının, dünya çapında demokrasilerin gelişimiyle ilgili yaptığı kapsamlı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Ülkelerin demokratiklik ölçeğinde sırasıyla “işleyen demokrasi”, “eksik demokrasi”, “melez rejimler”, “ılımlı otokrasi” ve “sert otokrasi” olarak sınıflandırıldığı araştırmada, Türkiye “ılımlı otokrasiler” arasında yer aldı.

Kapsamlı araştırmada temel demokratik kurumların işleyişi, özgürlükler, siyasi ve toplumsal eşitlik, siyasi karar alma mekanizmalarına katılımın yanı sıra yolsuzluk, şiddet seviyesi ve sosyo-ekonomik koşullar gibi dış etkenler ölçüt alınıyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre 1900’lü yıllardan bu yana 175’i aşkın ülkedeki yönetim şekilleri ve demokrasi kalitesindeki değişimleri mercek altına alan “Demokrasi Matriksi”nin 2019 yılı verilerine göre Türkiye, 2012-2019 döneminde en sert düşüşü yaşayan ülkeler arasında gösterildi.

2012’de “eksik demokrasi” olarak sınıflandırılmasına rağmen hızlı demokratikleşme gösterdiği belirtilen Türkiye, 2019’da ‘ılımlı otokrasi’ seviyesine geriledi.

“Eksik demokrasi”den “ılımlı otokrasi”ye gerileyen ülkeler arasında en belirgin örnekler olarak Türkiye’nin yanında Sırbistan, Macaristan, Brezilya ve Hindistan da gösterildi.

Türkiye, ‘Demokrasi Matriksi’nde 179 ülke arasında 140’ıncı sırada yer aldı.

Dünya genelindeki durum

Araştırmaya göre, dünya genelinde demokrasilerin kalitesinde de düşüş kaydedildi. Dünya nüfusunun yarıya yakınının “demokratik rejimler”de, ancak sadece dörtte birinin “demokrasilerde” yaşadığı belirtildi.

“İşleyen demokrasi” olarak sınıflandırılan ülkerler arasında, ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Japonya, Kanada yer alırken, Polonya, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, Malta, Bulgaristan gibi Avrupa ülkeleri “eksik demokrasi” olarak sınıflandırıldı.

Çok sayıda Afrika ülkesiyle Ukrayna, Irak, Pakistan gibi ülkeler “melez rejim”, Türkiye’nin yanı sıra çeşitli Afrika ülkeleri ile Rusya, İran, Mısır, Afganistan, Cezayir gibi ülkeler “ılımlı otokrasi” sınıfında yer aldı.

Skalanın en altındaki “sert otokrasi” sınıflandırmasında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Libya, Çin, Kuzey Kore, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkeler bulunuyor.




Önceki Haber
Türk Tarih Kurumu Başkanı Yaramış istifa etti
Sonraki Haber
16 yaşındaki Eylem Hıdırtepe'den haber alınamıyor