Ana SayfaGüncelAvrupa Parlamentosu’nda Ankara’ya ağır eleştiriler

Avrupa Parlamentosu’nda Ankara’ya ağır eleştiriler

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen, ‘Akdeniz’de istikrar ve güvenlik’ konulu toplantıda parlamenterler Ankara’ya ağır eleştiriler yöneltti. Türkiye’yle müzakerelerin sona erdirilmesi, mali yardımların kesilmesi istendi.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP), bugün “Akdeniz’de istikrar ve güvenlik ve Türkiye’nin olumsuz rolü” başlıklı genel kurul oturumu düzenlendi.

Oturumda Türkiye hükümeti kadar, Ankara’ya karşı “hoşgörülü” davranmakla suçlanan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de hedef alındı.

AB dışişleri bakanlarının 13 Temmuz’da düzenleyecekleri özel Türkiye oturumundan hemen önce düzenlenen oturumda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Libya’da yürüttüğü politikalar sert dille eleştirildi.

‘Müzakereler sona erdirilmeli, yardımlar kesilmeli’

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre Türkiye hükümetini “otoriter rejim” olarak tanımlayan parlamenterlerin çoğu Ankara ile katılım müzakerelerinin derhal sona erdirilmesi ve Türkiye’ye AB mali yardımlarının kesilmesi çağrısında bulundu.

AP Türkiye raportörü Nachos Sanchez-Amor, oturumda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs yönetimi ve Yunanistan’la dayanışma içinde olduklarını belirterek Türkiye’nin Avrupa normlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Grup lideri Manfred Weber de Türkiye ile üyelik müzakerelerine son verilmesini ve yeni bir ortaklık kurulmasını istedi.

Liberal eğilimli “Renew” grubu adına konuşan Fransalı parlamenter Nathalie Loiseau ise Türkiye’nin “Avrupa değerlerine sırtını döndüğünü ve düşmanca davrandığını” savunup, Josep Borrell’den Türkiye konusunda “diplomatik değil, sağlam durmasını beklediklerini” ifade etti.

Komünist Grup (GUE) adına söz alan Almanyalı parlamenter Özlem Demirel, “Türkiye’yi eleştiriyorsunuz, haklısınız. O halde Türkiye’ye silah satmayı durdurun” ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Grup üyesi Güney Kıbrıslı parlamenter Costas Mavrides de, Almanya’nın Türkiye’ye silah satmaya devam etmesini eleştirdi. Mavrides, Türkiye’nin bu silahları “Avrupa değerlerine karşı kullanacağını” iddia etti.

Oturumda Türkiye’yi “Nazi rejimine” benzeten konuşmalar da yapıldı. Aşırı sağcı “Kimlik ve Demokrasi” (ID) grubu adına söz alan Fransalı parlamenter Thierry Mariani, Türkiye’ye karşı etkisiz kalmakla suçladığı Josep Borrell’e “Tarihte Edouard Daladier ve Richard Chamberlain gibi anılmayın” şeklinde seslendi.

İkinci Dünya Savaşı başlarken Fransa ve Britanya’da Başbakanlık yapmakta olan Daladier ve Chamberlain, Nazi rejimine karşı etkisiz kalmakla suçlanmışlardı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 kişi yaralandı
Sonraki Haber
Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve cinsel istismar affı tartışmalarına karşı sokağa çıkıyor