Ana SayfaDünyaAvrupa Süryaniler Birliği’nden Türkiye’ye operasyon tepkisi

Avrupa Süryaniler Birliği’nden Türkiye’ye operasyon tepkisi

HABER MERKEZİ – Avrupa Süryaniler Birliği, Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesi’ne dönük operasyonlarında 20 Asuri-Keldani-Süryani köyünün boşaltıldığını duyurarak, “acil eylem” çağrısı yaptı.

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Yürütme Kurulu, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne dönük sürdürdüğü operasyonlara ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Türkiye, Kartal-Pençe adlı 16 Haziran gecesi başlatılan operasyonda hedef aldığı bölgelerde korkuya, zorla yerinden edilmeye ve sivillerin ölümüne yol açtı” denildi.

Türkiye’nin askeri operasyonlarla nüfuz alanını genişletmeyi amaçladığı öne sürülen açıklamada, Suriye ve Irak’ta ‘demografik değişim’ suçlaması da yöneltildi.

Askeri operasyonların göçlere neden olduğuna işaret edilen açıklama şöyle devam etti:

“Kartal-Pençe operasyonun başladığından beri 20 Keldani-Süryani-Asuri köyü boşaltıldı. Bu köylerde yaşayan halklar güvende kalmak için Dohuk, Zaxo ve diğer yerlere gitti. Bu, Suriye’nin Habur bölgesinde geri Ninova Vadisi’nde olduğu gibi Keldani-Suryani-Asuri halklarının geri döndürülemez sonuçlara neden olacak kitlesel olarak yerinden edilmesine yol açacak.”

Bununla birlikte “acil eylem” çağrısı yapılan açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa Süryani Birliği (ESU), Irak’taki merkezi ve bölgesel yetkililere Türkiye’nin bölgeye daha fazla müdahale etmesinin ve operasyonlarını sürdürmesinin önüne geçmek ve bölgenin yerlilerini tehlikeden koruyup güvenliklerini ve huzurlarını sağlamak için ciddi ve acil eyleme geçme çağrısı yapıyor.
“Şu anda Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve tüm bölgesel güçler bölgedeki halklar ve yerli sakinler ile etnik ve dini azınlıklar için uzun süreli bir çözüm momentumu yaratmalıdırlar.”

TSK’nin sınır ötesi operasyonu

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran’ın ilk saatlerinde “Pençe-Kartal” adı verilen operasyonun başlatıldığını duyurduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamaya başlamıştı. Hava saldırılarında Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil eş zamanlı hedef alınmıştı.

Bu bombardımandan iki gün sonra TSK’nin Irak’ın kuzeyindeki Haftanin’e yönelik kara harekatına başladığı açıklanmış, bu operasyona ise “Pençe-Kaplan” adının verildiği duyurulmuştu.

Resmi açıklamalara göre şimdiye kadar dört askerin yaşamını yitirdiği operasyon bölgesi sık sık bombardımana tutuluyor.

Bölgeye helikopterlerle asker sevkiyatı da gerçekleştiriliyor. Sevkiyatın gerçekleştirildiği bölgelerde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

TSK’nin operasyon başlattığı günden bu yana devam eden hava saldırılarında altı sivil yaşamını yitirirken, Milli Savunma Bakanlığı ise sınır ötesi operasyonun, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları çerçevesinde icra edildiğini savunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nadira Kadirova’nın ölümü: Emniyet, savcılığın aksine soruşturmanın sürdüğünü açıkladı
Sonraki Haber
Havai fişek fabrikasındaki patlamada sabotaj izine rastlanılmadı