Ana SayfaCezaevleriAvukatları: Yüksekdağ, aynı fiilden iki kez tutuklanan tek siyasetçi

Avukatları: Yüksekdağ, aynı fiilden iki kez tutuklanan tek siyasetçi

HABER MERKEZİ – Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması yarın. Avukatları, “Yüksekdağ, aynı fiilden dolayı iki defa yargılanan, dahası aynı fiil nedeniyle hakkında iki tane tutuklama kararı verilen tek siyasetçidir” dedi ve tutukluluğa yapılan itirazların da matbu gerekçelerle reddedildiğini söyledi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatları ile HDP Milletvekili Semra Güzel, basın toplantısı düzenledi.

Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı duruşmanın yarın (14 Temmuz) Ankara’da yapılacak duruşmasına dikkat çekilen açıklamada ilk olarak söz alan avukat Sezin Uçar, iktidarın siyasal restorasyonunu ağırlıklı olarak hukuk üzerinden gerçekleştirdiğini belirtti.

Uçar, “Yüksekdağ başta olmak üzere HDP’li tüm seçilmişler nezdinde yapılan yargılamalar esasta siyasal özgürlüklere yöneliktir. Müvekkilimiz de siyasi faaliyetlerinden kaynaklı yargılanıyor. Türkiye’de eşi benzeri az bulunan uygulamalarla karşı karşıya geldi” dedi.

Ardından söz alan avukat Ezgi Güngördü ise Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yüksekdağ’ın 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile tutuklandığını, daha sonra ise 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/146757 numaralı soruşturma dosyası kapsamında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ikinci defa tutuklandığını hatırlattı.

Güngördü, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘Selahattin Demirtaş & Türkiye’ kararı, ‘Osman Kavala & Türkiye’ kararı, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılarak tutuklanmasının başta ifade özgürlüğüne aykırılık olarak nitelendirildiği birçok ulusal ve uluslararası raporlara dayanarak bulunduğumuz tahliye talepleri reddedilmiştir” dedi ve ekledi:

“Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki tüm tahliye taleplerimize matbu gerekçelerle, adil yargılanma hakkının ihlali olduğu yönündeki itirazlarımız ve ısrarlarımıza rağmen ret kararı verilmektedir.”

Avukat Güngördü, müvekkili Yüksekdağ’ın, “Aynı fiilden dolayı iki defa yargılanan, dahası aynı fiil nedeniyle hakkında iki tane tutuklama kararı verilen tek siyasetçi” olduğunu vurguladı.

“Tutuklama kararına karşı her ay, ‘aynı fiilden dolayı iki kere yargılama olmaz’ (Non Bis İn İdem) ilkesi gerekçe gösterilerek itiraz yapılmakta olup tüm itirazlarımız matbu gerekçelerle reddedilmektedir” diye de belirtti.

Yüksekdağ hakkında AİHM önünde olan ihlal başvurusuyla ilgili henüz bir karar verilmediğini hatırlatan Güngördü, “Müvekkilin özgürlük ve güvenlik hakkı bakımından süre giden bir ihlal söz konusu olmakla birlikte, bu durum Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamı bakımından bir gerekçeye dönüşmemelidir. Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı, tüm vekiller bakımından da bağlayıcıdır ve müvekkilimiz Yüksekdağ’ın özgürlüğü yönünde bir karar verilmelidir” ifadelerini kullandı.

4 yıla yakın süredir tutuklu yargılanan Figen Yüksekdağ’ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten avukat Güngördü, sözlerini şöyle noktaladı:

“Biz Figen Yüksekdağ’ın avukatları olarak Türkiye tarihinin en kritik dönemlerinde eş genel başkanlık görevini üstlenmiş bir kadın parti lideri olan müvekkilimizin yaşadığı hukuksuzlukların; siyasal rejimin, yargı üzerindeki dolaysız etkisinin tezahürü olduğu kanaatimizi siz değerli basın mensupları ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz.”

Açıklamanın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rosa Kadın Derneği üyesi Fatma Gültekin'e tahliye
Sonraki Haber
Erdoğan ve Putin telefonda görüştü, Kremlin'den Ayasofya açıklaması geldi