Ana SayfaGüncelAyasofya tartışması: Rusya ve Yunanistan’dan açıklamalar

Ayasofya tartışması: Rusya ve Yunanistan’dan açıklamalar

HABER MERKEZİ – Ayasofya’nın ibadete açılıp açılmayacağı tartışması bir kez daha gündemdeyken, Rusya “Ayasofya’nın statüsünün dünya için öneminin göz önünde bulundurulmasını” istedi. Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden ise “Cesaret edemezler, oyun oynuyorlar” açıklaması geldi.

Yaklaşık 1500 yıl önce kilise olarak inşa edilen Ayasofya’nın statüsü bir kez daha tartışmalarla gündemde.

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne açılan dava 2 Temmuz’da görülmüştü.

Yarım saat süren duruşmada alınan karar 15 gün içinde açıklanacak.

Rusya ve Yunanistan’dan çağrılar

Tartışmalar sürerken konuya dair Yunanistan ve Rusya’dan çağrılar geldi.

Rusya Dışişleri, “Ayasofya’nın statüsüne ilişkin bir kararda, dünya için öneminin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Türkiye hükümetinin yapıtın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunduğunu ‘dikkate almasını’ ümit ettiklerini söyledi: “(Ayasofya) Rusya’dan turistler için turistik değerinin yanı sıra derin kutsal manevi değeri de olan ve tüm ülkelerden Türkiye’ye gelen ziyaretçiler için aziz bir dünya şaheseridir.”

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ise Ayasofya’nın müze statüsünden çıkartılarak camiye dönüştürülmesi girişiminden “derin endişe” duyduklarını açıkladı.

Yunanistan Ortodoks Kilisesi de Türkiye’yi “oyun oynamakla” suçladı. Başpiskopos Ieronymos, “Ellerine geçen her oyunu oynuyorlar. Bu da bir oyun. Bunu gerçekleştirmeye cesaret edemeyeceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Daha önce de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye Ayasofya’nın mevcut statüsünü (müze) koruyarak camiye dönüştürmeme çağrısında bulunmuştu.

Ayasofya’nın statüsüne dair

Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’a girişinin ardından kilise, camiye dönüştürüldü.

Ayasofya’daki insan figürleri sıvayla kaplanırken bazı eserlere dokunulmadı, kapatılan bölümlere İslami ayrıntılar yerleştirildi.

Kubbe kısmında ise İsa peygamberi resmettiği düşünülen görsel altın, mozaiklerle kaplandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 9 yıl sonra, Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla önce kilise ardından cami olan Ayasofya müzeye dönüştü.

Artık adı Ayasofya Müzesi olan mimari yapıdaki sıva altında kalan eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Fotoğraf: Reuters

O tarihten bu yana yani yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs’tan sonra alevlendi.

Ayasofya’da “Fetih Suresi” okundu. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistanlı yetkililere cevaben “Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır” dedi.

Basında çıkan haberlerde, Erdoğan’ın partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da, Danıştay kararının ardından “Ayasofya’da inşallah namazımızı kılarız” dediği yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ayasofya için geçtiğimiz Haziran ayında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin mülküdür ve fethedilmiştir” demişti.


Karınca, Sputnik, bianet, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Korkmaz ve HDP'li meclis üyeleri serbest
Sonraki Haber
AYM’nin kararına rağmen: Mahkeme’den Demirtaş’ın tahliye talebine ret