Ana SayfaGüncelAyasofya’daki mozaik ve freskler perde sistemiyle kapatılacak

Ayasofya’daki mozaik ve freskler perde sistemiyle kapatılacak

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya’daki tarihi mozaik ve fresklerin perde sistemiyle kapatılacağını açıkladı.

Ayasofya’yı müze yapan kararın iptal edilerek, UNESCO Dünya Mirası olan tarihi yerin ibatede açılması önündeki engel geçtiğimiz günlerde kaldırdı. Ayasofya’da ilk namaz bu Cuma kılınacak.

Ayasofya’da namaz sırasında mozaik ve fresklerin nasıl kapatılacağı ise merak konusu.

Konuya dair NTV’de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya’daki tarihi mozaik ve fresklerin perde sistemiyle kapatılacağını ifade etti.

Kalın, “Işık sistemi olmayacak. Bir perde sistemiyle bunların kapatılması üzerinde çalışılıyor şu anda, son aşamaya gelinmek üzere. Buradaki temel ilke bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi” dedi.

Ayasofya’daki ilk namaza kaç kişinin katılacağı konusunda bir sayı vermeyen Kalın, Corona virüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin içeri alınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın namaza katılacağını söyleyen Kalın, “Vatandaşlarımızla birlikte belli sayıda cemaat orada olacak. Zaten cumanın şartlarından birisidir bu. Ana zemin olarak giriş katında cuma namazı kılınacak ilk planda” diye konuştu.

Ne oldu?

Yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs’tan sonra alevlenmişti. Ayasofya’da “Fetih Suresi” okunmuştu.

Bu tartışmaların akabinde, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne açılan davada karar açıklandı.

Danıştay, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erdoğan, Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını söylemişti.




Önceki Haber
"İstismar vakalarındaki artış, yargı kararlarından bağımsız değil"
Sonraki Haber
Mültecilerin Van Gölü’nden çıkarılan cenazeleri kimsesizler mezarlığına defnediliyor