Ana SayfaGüncelAYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne iptal

AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne iptal

HABER MERKEZİ – AYM, aralarında İletişim Başkanlığı’nın da bulunduğu dört başkanlığın bütçeleme ve denetim esaslarının genel bütçe kapsamına alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etti. Buna gerekçe olarak “kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmanın TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olduğu” vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Devlet Arşivleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın genel bütçe kapsamına alınmasına ilişkin 19 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni (CBK) iptal etti.

İki yılı geride bırakan Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden sonra söz konusu kurumların yasal alt yapısı Cumhurbaşkanlığı kararıyla belirlenmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dört başkanlığın mali yönetimi, bütçeleme ve denetim işlemlerine ilişkin 10 Ekim 2018 tarihli “Yeni Kurulan Bazı İdarelerin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa Ekli Cetvellere Eklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Başvuruda özetle, kanunla düzenlenmiş bir konuda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değişiklik yapıldığı belirtilerek, kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, kuralın yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline oybirliği ile karar verdi.

AYM kararının gerekçesinde, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Anayasa’nın 104. maddesine göre yürütme yetkisine ilişkin konular dışında CBK ile düzenleme yapılamaz. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olup yasama yetkisine ilişkin konular kapsamında kalmaktadır.
“Dava konusu kural 5018 sayılı Kanun’a ekli (I) Sayılı Cetvel’e bazı eklemeler yapmak suretiyle kanun metninde değişiklik yapılmasını öngörmektedir. Kanunları değiştirmenin TBMM’nin görev ve yetkileri kapsamında bulunduğu ve 6771 sayılı Kanun’la yapılan Anayasa değişikliğiyle bu hususta farklı bir düzenleme öngörülmediği gözetildiğinde kuralın yürütme yetkisine değil yasama yetkisine ilişkin olduğu açıktır. Dolayısıyla kural, Anayasa’nın 104. maddesinin on yedinci fıkrasının birinci cümlesiyle bağdaşmamaktadır.
“Anayasa Mahkemesi açıklanan nedenlerle kuralın konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.”

Söz konusu iptal kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

AYM’nin iptal kararıyla birlikte, söz konusu başkanlıkların bugüne kadar yaptıkları iş ve işlemlerden doğan sorumluluk ve yükümlülüklerin gereçerli olup olmayacağı merak konusu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yarın ibadete açılıyor: İstanbul'da 'Ayasofya' önlemleri
Sonraki Haber
Kilyos'ta kaldırımına gömülen Faydan Yeşilırmak'ın cenazesi alındı