Ana SayfaGüncelAyşenur Zarakolu Ödülleri Öztürkoğlu ve Mızraklı’ya

Ayşenur Zarakolu Ödülleri Öztürkoğlu ve Mızraklı’ya

HABER MERKEZİ – Bu yıl 18’incisi verilen ‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve ifade Özgürlüğü Ödülleri’ne görevden alınarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve insan hakları savunucusu Gönül Öztürkoğlu layık görüldü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından ve yöneticilerinden Ayşenur Zarakolu adına verilen “18. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”nin sahiplerini buldu.

Ödüllerin bu yılki teması:“İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış için Birlikte Mücadele, Herkes için Adalet.”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen ödül törenine Zarakolu’nun oğlu Sinan Zarakolu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, İnsan Hakları Deneği (İHD) Eş Genel Başkanı  Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, insan hakları savunucuları ile çok sayıda kişi katıldı.

Tören, Zarakolu’nun yaşam hikayesini konu alan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Ardından İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu’na ödülü verilmek üzere sahneye çağrıldı.

Ödülünü Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe’den alan Öztüroğlu, insan hakları mücadelesi veren bir kadın olarak ödüle layık görülmesinin kendisi için büyük bir gurur olduğunu belirterek, Kobani ve Şengal’den gelenlerle yaptığı dayanışma çalışmaları ve dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını ve hakkında açılan davanın hala sürdüğünü ifade etti.

Tüm baskı ve engellemelere karşın insan hakları mücadelesi vermekten vazgeçmeyeceğini vurgulayan Öztürkoğlu, mücadele veren tüm insan hakları savunucularına teşekkür etti.

Mızraklı’nın mektubu okundu

Ardından HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, ödüle layık görülen kayyum atandıktan sonra görevinden alınan tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın ödülünü almak üzere çağrıldı.

Ödül verilmeden önce Mızraklı’nın tutuklu bulunduğu Kayseri Cezaevi’nden tören için gönderdiği mesaj okundu.

Mızraklı’nın mesajı şöyle:

“1925 şehitlerinden 1980’de 5 No’lu da faşizmin zulmüne  bedenlerini ateşe vererek cevap olanlara. Bu hafıza çok derin, bu roman çok uzun. Sevdası  çok temiz çok insani.

“Onur, özgürlük, adalet, barış” arayışı. Her türden tutsaklığa itiraz; kimliklerin, dillerin, doğanın, inançların ve kadınların esaretine itiraz. Geçmişlerimiz benzer, geleceğimiz ortak. 1990’da İHD Gene Kurulunda Vedat Aydın tarihi Kürtçe konuşmasını yaptığında oradaydım. Şehit Ape Musa da oradaydı. Hep beraber bir özlemi dile getiriyorduk.

İnsanlığın en büyük felaketinin- terörünün-eşitsizlik, adaletsizlik, güvensizlik ve talan üreten sistemler olduğunu söylüyorduk. Bu yolda yürürken söylediklerimiz ve yaptıklarımızdan ötürü zalimlerin bizlere bir takım bedeller ödettirmeye kalkacaklarını biliyorduk, biliyoruz.

Şunu da biliyoruz ki  hiç birimiz  canlarını yitirenler kadar ağır bir bedel ödemedi de. Bütün bunlar olmuş iken yine de erdemle, naiflikle adeta sufiler, dervişler misali ülkeye-coğrafyaya uçurumun kenarında seksek oynattıran zalimlere demokrasi dersleri verdik. Halkın yenilmez olduğunu bir kez daha gösterdik.

Yoldaşlarım söz çok uzun ve mücadele çok büyük. Beni layık gördüğünüz “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülünü” bu uğurda zindanda bulunan ve bu yola düşmüş herkes adına alıyorum. Bizleri onurlandırdınız.

Bu çerçevede  özgür yaşam hakkı ve hukuk mücadelesi veren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ı selamlıyor ve özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum. Anaların ve çocukların ağlamadığı, kadın deminde ,engelsiz bir gelecek umudu ve inancı ile sizleri kucaklıyorum. Sağlıkla kalın…”

Okunan mesaj ardından İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin tarafından Mızraklı’ya verilen ödül vekaleten HDP Milletvekili Hişyar Özsoy’a takdim etti.

Özsoy ödülü, Mızraklı adına öldürülen, şiddet gören ve özgürlük mücadelesi veren kadınlara ithaf etti.

Gönül Öztürkoğlu hakkında

2013’ten beri İHD Malatya Şubesi’nin Yönetim Kurulu üyesi, 2016 yılından bu yana Şube başkanı.

Malatya’da insan hakları mücadelesinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu.

İnsan haklarının geliştirilmesi ve hak ihlallerinin önlenmesinde yürüttüğü İHD faaliyetleri nedeniyle 27 Kasım 2018’de gözaltına alınarak tutuklandı.

Elazığ Kadın Kapalı cezaevinde 4 ay tutulduktan sonra 22 Mart 2019’da serbest bırakıldı.

18 Aralık 2019’da sona eren davasında 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi, yargılandığı dosya halen istinaf mahkemesinde.

Dr. Adnan Selçuk Mızraklı hakkında

2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Tabip Odası başkanlığı yaptı.

90’lı yıllardan bu yana mesleki ve toplumsal mücadele içinde farklı sorumluluklar aldı.

Mezopotamya Vakfı Üniversitesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Temmuz 2017 tarihinde DTK faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı, tutuklandı, Eylül 2018’de tahliye edildi.

2018 genel seçimlerinde HDP Diyarbakır Milletvekili seçildi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçildi ancak 19 Ağustos 2019’ta İçişleri Bakanlığı’nca, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları gibi belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.

22 Ekim 2019’da yeniden gözaltına alınarak tutuklandı, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek yapılan bir yargılama ile 9 Mart 2020 günü 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hakkında, Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olduğu 2018 yılında partisinin düzenlediği etkinliklere katılarak “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla 9 Nisan 2020 tarihinde yeni bir dava daha açıldı. Bu davanın ilk  duruşması 12 Ekim’de yapılacaktır.

Ayşe Nur Zarakolu hakkında

İnsan hakları savunucusu ve Belge Yayınları’nın sahibi Ayşe Nur Zarakolu, 28 Ocak 2002’de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

‘Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülleri’, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna kendi mesleki alanında da ölümüne kadar mücadele veren, Türkiye’de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunan İHD kurucularından ve yöneticilerinden Zarakolu anısına 2003’te verilmeye başlandı.


Karınca, bianet, MA



Önceki Haber
Sancar İzmir'den seslendi: HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz
Sonraki Haber
Can kayıpları 650 bini aştı, 5 milyonun üzerinde aktif 'Corona' vakası var