Ana SayfaEkolojiBakanlık, Dersim’de 17 dağ keçisinin avlanması için ihale açtı

Bakanlık, Dersim’de 17 dağ keçisinin avlanması için ihale açtı

HABER MERKEZİ – Tarım ve Orman Bakanlığı, Dersim’de 17 dağ keçisini avlatmak için ihale açtı. Karara karşı change.org’da kampanya başlatılırken, HDP milletvekili Alican Önlü ve Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi de iptal istemiyle dava açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Dersim’de kutsal kabul edilen ve “Xızır’ın davarı” diye anılan dağ keçilerini avlatmak için ihale açtı.

Dersim’in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde beş, Darıkent ve Gökçek bölgesinde beş, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde beş ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde iki olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihalenin 13 Temmuz’da yapılacağı aktarıldı.

Karar çok sayıda doğa ve yaşam savunucusu kurum ve kişiler tarafından tepkiyle karşılanırken, dağ keçilerinin öldürülmemesi için change.org’da da imza kampanyası başlatıldı.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi ise Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ni (Bern Sözleşmesi) hatırlatarak yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin, “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunduğunu belirtti. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, söz konusu ihalenin iptal edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dilekçe verdi.

“Dersim Raye Haq inancı, doğayı canlı görüp kutsallaştırır. Dağların, ağaçların, suların, canlı görülerek kutsanması tarihin en eski ritüellerindendir. İnsanların yaşamlarında önemli düzeyde yer bulan, onların yaşamlarını kolaylaştıran ve korunmalarını sağlayan bütün figürlerin kutsallaştırılmasına dayalı animistik sistemin Dersim’de fazlasıyla izlerini görmek mümkündür.
“Dersim, Kürt Alevi halkının doğayla kurduğu ilişki inanç ve kültürler içi içe geçmiş ve bütünleşmiştir. Dersim’de doğal yaşam, inanç ve kültür birbirinden ayrı düşünülmemelidir. Dersim’in doğasına ve hayvanlarına yönelik her saldırıları aynı zamanda inancına ve kültürüne yapılmış sayılmaktadır.”

“Salgın riski demek”

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da karara tepki göstererek, dağ keçilerinin Türkiye’nin de tarafı olduğu Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik’in (IUCN) kırmızı listesinde yer aldığını hatırlattı ve ekledi:

“Doğaya, yaban hayatına yapılan müdahaleler yeni ve giderek daha tehlikeli salgınlarla insanlığı karşı karşıya bırakmaktadır.
“Ülkemizde endemik olarak bulunan canlıların korunması esasen bölgenin ekosistemini ve toplumun sağlığını korumakla eşdeğerdir.”

İmza kampanyasına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet'e devredildi
Sonraki Haber
Kaybedilişinin 29'uncu yıldönümü: Vedat Aydın mezarı başında anıldı