Ana SayfaGüncelBaro başkanları Adliye’de: Daha çok olmaya devam edeceğiz, biat etmeyeceğiz

Baro başkanları Adliye’de: Daha çok olmaya devam edeceğiz, biat etmeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen “çoklu baro” tasarısı tartışmalarına katılmaları engellenen baro başkanları, Meclis kapısında polis kuşatması altında sabahladı. Bunun üzerine Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen baro başkanları açıklama yaptı. Ardından Meclis’e yürüyüşe geçen avukatlara polis, biber gazı ile müdahale etti.

AKP’nin hazırladığı “çoklu baro” teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerine katılmak isteyen baro başkanları Meclis Çankaya Kapısı’nda sabahladı.

Aralarında İstanbul, Ankara ve Antep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi.

Ancak başkanları polis ablukaya aldı. Barikatlar içinde geceyi geçiren baro başkanlarının etrafı polislerce çevrildi. Bu çembere baro başkanı olmayanların girmesine izin verilmedi. Meclis’e ise sadece personelin geçişi için izin verildi.

Öte yandan gazetecilerin de alana girişine engel olan polis, parlamento muhabirlerinin baro başkanlarıyla görüşmesini engelledi.

Baro başkanları ise talepleri karşılanana dek Meclis önünde bekleme kararı aldı.

Başkanlar, komisyon görüşmelerine katılmak ve beş baro başkanının 15 dakikalık konuşmalar yaparak, görüşmeler bitene kadar temsilci bulundurmasını talep etti. Ancak buna müsaade edilmedi.

Meclis’in Çankaya kapısında bekleyen baro başkanlarına dün bir ziyarette bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Komisyon toplantısı bütün baro temsilcilerinin katılabileceği bir salona alınabilirdi. Niyetin sağlıkla ilgili hassasiyet olmadığı ortada” diyerek baro başkanlarına karşı takınılan tutuma tepki gösterdi.

Adalet Komisyonu’nun AKP’li Başkanvekili Yılmaz Tunç ise baroları temsilen üç baro başkanının komisyona alınabileceği önerisini dillendirdi ancak baro başkanları ve muhalefet buna da tepkili.

Baro başkanlarıyla konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Üç kişiyi içeriye alalım geri kalan dışarıda kalsın olmaz. Bu kapıyı açacaklar ve baro başkanları girecek” dedi.

Baro başkanları Adliye’de

Baro başkanları ve avukatlar engellenmeleri üzerine Ankara Valiliği’nin “savunma mitingini” yasaklama kararıyla avukatlara yönelik polisin şiddetli müdahalesine dair suç duyurusunda bulunmak için Ankara Adliyesi önüne geldi.

Baro başkanlarının yapacakları suç duyurusu öncesi polis adliye çevresini bariyerlerle çevirdi. Avukatların kimlik göstererek girişine izin verilirken, çok sayıda polis adliye bahçesine konuşlandırıldı.

Bir araya gelen avukatlar, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bölünmüş baro yok adalettir” ve “Feyzioğlu istifa” sloganları attı.

Diyarbakır Barosu üyeleri, öldürülen eski başkanları Tahir Elçi’nin adına sloganlar eşliğinde adliyeye girişi yaptı. Elçi’nin adını hep bir ağızdan haykıran avukatlar, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı.

Barolar adına açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, iktidar tarafından avukatların susturulmaya çalışıldığını söyledi.

“Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. İlk fırsatta kapılarınızı ayırdınız, sonra susturmaya çalıştınız, olmayınca duruşma salonlarından atmaya başladınız, olmayınca hastanelere göndermeye çalıştınız, olmayınca hukuksuz yollarla on yıllarca ceza vermeye çalıştınız. Şimdide cübbelerimizde düğme açmaya çalışıyorsunuz ve bu karanlık böyle sürsün istiyorsunuz.”

Mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Duruşma salonlarında sizden öncekilere de söylemiştik, şimdi de size söylüyoruz: Bu projenin eski sahiplerinin yakalandığında ilk sözleri ‘avukatımı istiyorum’ olmuştu. Bu sözleri hiç aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın tarih aydınlık için umut için insanlık için mücadele edenleri yazar.
‘Bu barolar artık çok oldu diyorsunuz’ ya siz adaleti unuttukça insan haklarını ayaklar altına almaya devam ettikçe, biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, doğanın talan edilmesine sessiz kaldıkça biz barolar da çok olmaya devam edeceğiz. Baroları bölmeye susturmaya yönelik teklif yasalaşırsa daha da çok olmaya devam edeceğiz. Biat etmeyeceğiz.”

Polis müdahalesi

Baro başkanları ve avukatlar açıklamanın ardından sloganlarla Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

Bu sırada polis, avukatlara biber gazı ile müdahalede bulundu.

Ankara Valiliği’nin pandemi kararını gerekçe gösteren polis, yürüyüşe izin vermiyor. Meclis’e doğru yürüyüşe geçmeye kararlı olan avukatlar ise çevik kuvvet barikatlarına yükleniyor.

Emniyet: Avukatlar personelimize saldırdı, suç duyurusunda bulunacağız

Öte yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden polis müdahalesiyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada eylemin yasaya aykırı olduğu belirtilerek “Bu esnada grup içerisinde bulunan şahıslar tarafından görevi sadece güvenliği ve düzeni sağlamak olan personelimize pankart-döviz sopaları ve akordiyon bariyer atmak suretiyle saldırıda bulunulmuştur” denildi.

Açıklamanın devamında eylemde bazı avukatların polislere saldırdığını savunan emniyet suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

“Yasal mevzuatı çok iyi bilmelerine ve personelimizin iyi niyetli tüm çabalarına rağmen; marjinal grupların izinsiz gösteri-etkinliklerinde rastlanacak şekilde görevlilerimize saldırıda bulunan avukatlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Miting alanı da ablukada

Öte yandan Büyük Savunma Mitingi’nin yapılacağı, Anıtkabir’in karşısında bulunan Anıtpark da polis bariyerleriyle çevrilmiş durumda.

Buna karşın Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Erkan, mitinge katılım çağrısı yaptı.

“Tüm avukatlar bu yasa teklifine karşı çıkmak zorunda. Çünkü barolar parçalanıyor. Kendi dışında her toplumsal muhaliflere ‘bölücü’ yaftası yapıştıran siyasal iktidar, asıl kendisi tüm toplumsal kurumları bölüyor.

“Barolar, Anayasanın 34’üncü maddesindeki barışçıl yürüyüş haklarını kullanacaklar. Bunu engellemeye dönük her polis eylemi anayasa ihlali olacaktır. Görevi kötüye kullanma olacaktır. Kanunsuz müdahale olursa tüm barikatlar direniş alanı olacaktır.

“Eğer siyasal iktidar kolluğu kendi siyasi gücü olarak kullanır ve anayasayı ihlal ederse, avukatlar tarihsel direnme hakkını kullanmakta tereddüt etmeyecektir.”

Teklifte ne var?

Peki, AKP’nin Meclis’e sunduğu ve hukukçuların itiraz ettiği “çoklu baro” teklifinde ne var ne yok? 28 maddeden oluşan teklif yasalaşırsa şu değişiklikler olacak:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

‘Çoklu baro’ yasa teklifinin tam metnine BURADAN ulaşabilirsiniz.




Önceki Haber
Büyükada Davası: Dört hak savunucusuna hapis cezası
Sonraki Haber
Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: Dört kişi öldü, üç kişi aranıyor