Ana SayfaGüncelBaro başkanlarından çağrı: TBMM Adalet Komisyonu Başkanı’nı buraya davet ediyoruz

Baro başkanlarından çağrı: TBMM Adalet Komisyonu Başkanı’nı buraya davet ediyoruz

HABER MERKEZİ – Meclis’te görüşülen ‘çoklu baro’ tasarısına karşı Meclis önündeki eylemlerini sürdüren baro başkanlarından Cavit Dursun, “TBMM Adalet Komisyonu Başkanı’nı buraya davet ediyoruz. Gelsin bizi görsün, başkaları ile haber göndermesin. Muhatabımız kendisidir” dedi.

Baro başkanları, AKP’nin hazırladığı “çoklu baro” teklifine karşı Meclis önündeki protesto eylemlerini sürdürüyor.

Baro başkanları adına açıklama yapan Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, gerçek dışı açıklamalar üzerine açıklama yapma ihtiyacını duyduklarını söyledi.

“Meclis’e sadece gerçekleri açıklamak, konunun kanuni ve asli muhatapları olarak görüşlerimizi açıklama hakkımızı kullanmak için geldik” diyen Dursun, bu taleplerini Meclis Adalet Komisyonu’na yazılı olarak ilettiklerini ancak kendilerine resmi yanıt dahi verilmediğini ve taleplerinin kabul edilmediğini basından öğrendiklerini ifade etti.

Yine Baro Başkanları olarak Türkiye Barolar Birliği’ne de yazılı başvuru yaptıklarını ve komisyon toplantısına kendi içlerinden seçecekleri temsilcilerin gönderilmesini talep ettiklerini aktaran Dursun, bu taleplerinin oy çokluğu ile reddedildiğini, ikinci tekliflerine de yanıt verilmediğini kaydetti.

Dursun, Barolar Birliği’nin “Asli olarak kurumun başında olan Birlik Başkanı kendi geleceğine birlikte çalışan bir avukatı gönderme kararı alıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme taleplerinin de kabul edilmediğini ifade eden Dursun, “Avcılık Kanunu görüşülürken Avcılık Federasyonu Başkanı gelip görüşlerini açıklayabiliyor ama biz barolar bölünürken görüşümüzü açıklayamıyoruz” diye konuştu.

‘Cumhurbaşkanı’ndan olum bir cevap gelmedi’

Gerçekleri anlatmak istediklerini vurguladı ve “Bunu sayın cumhurbaşkanına da ilettik. Bugüne kadar oradan da bize olumlu bir cevap gelmedi” dedi.

“Biz baro başkanları olarak; devletimizin, milletimizin iyiliğini düşünüyor, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir hukuk devleti olarak kalması için çoklu baro olmaz diyoruz. Çoklu devlet ya da diyanet olmayacağı gibi. Pandemi sürecinde bir kısım belediyeler tamamen insani ve vicdani olarak şehirde yaşayan insanlara yardım yapmak istediler ama belediyecilik faaliyeti ‘çoklu devlet’ olarak görüldü ve iktidar engelledi.”

‘Yargıya bu kötülüğü yapmayın’

Dursun, “Çoklu baro baroların siyasallaştırılmasıdır ama hepsinden daha önemlisi yargının tamamen siyasallaştırılmasıdır” dedi.

“Bütün şehirlerde bundan sonra bir kısım sendikaların haricinde müdür, müdür yardımcısı atanamadığı gibi çoklu baroya geçmesiyle birlikte alınacak bütün hakim ve savcılar töhmet altında kalacaktır. Verilen her karar bundan sonra töhmet altında kalacak. Kürsüdeki hakim, hiçbir siyasal baskıya boğun eğmese bile davası görülen vatandaş, ‘benim avukatım normal baroya kayıtlı bu karşı tarafın avukatı iktidarın barosuna çoklu baroya kayıtlı ben davamı bundan kaybettim’ diyecek. Yargıya bu kötülüğü yapmayın.”

‘Bu teklif anayasaya aykırı’

Çoklu baro teklifinin Anayasa’ya aykırılığının tartışılmaz olduğunu vurgulayan Dursun, “Anayasa Mahkemesi bunu iptal edecek” dedi ve şu noktaya dikkat çekti:

“Ama kimse bu kurnazlığı yapmasın; Anayasa gereğince, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesinden hareketle ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’ mantığı ile getirilecek bir düzenleme. Türkiye’nin Anayasal bir hukuk devleti olmadığının tekraren ilanı olacak.
Çoklu baronun yargıya, millete devlete vereceği zararın hadi hesabı yok. Meclisin önünde 2-3 gündür bulunmamızın sebebi komisyona girip bu konuları, bu konuların uzmanı olan sahada yıllardan beri bu konulara vakıf olanlar olarak anlatmak için geldik. Her şekilde diyalog ve çözüme hazırız. Kimse hariçten gazel okumasın herkes görevini yapsın.”

‘TBMM Adalet Komisyonu Başkanı’nı buraya davet ediyoruz’

Tarihi bir çağrı yaptıklarını dile getiren Dursun, “Meclisin önünde bekliyoruz. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı’nı buraya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gelsin bizi görsün, başkaları ile haber göndermesin. Muhatabımız kendisidir. Meclis başkanını da komisyon başkanını da buraya bekliyoruz. Gelsinler bizi görsünler, içeri alsınlar, bir kez ellerini vicdanlarına koyarak gördükleri hukuk eğitiminin hakkını vererek bizi dinlesinler istiyoruz. Cumhurbaşkanımıza da randevu isteğimizi yine hatırlatıyoruz.”

Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Van Gölü’nde mültecileri taşıyan tekne batmıştı: Can kaybı sekize yükseldi
Sonraki Haber
Muğla'da kadınların "mor konvoy" eylemine polis engeli