Ana SayfaGüncelBatman’da su kesintileri: En az 44 bin 680 abone suya erişemiyor

Batman’da su kesintileri: En az 44 bin 680 abone suya erişemiyor

HABER MERKEZİ – Batman’da sürekli hale gelen su kesintileri nedeniyle en az 44 bin 680 abonenin suya erişemediğini belirten Prof. Dr. Beyza Üstün, “Pandemi koşullarında Batman halkı sağlıksızlığa mahkûm edilmektedir” dedi.

Batman’da geçtiğimiz Nisan ayından bu yana yaşanan su kesintileri, günde 4 ila 6 saati buluyor.

Su sorununun uzun zamandır sürdüğü kentte yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklık ve Corona virüsü salgınında halkı olumsuz etkiliyor.

Su kesintilerine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün, kent halkına verilen su miktarının son derece yetersiz olduğunu söyledi.

Kente dair resmi verilerin olmamasından kaynaklı sadece eldeki verilere baktıklarında en az 44 bin 680 abonenin suya erişim sağlayamadığını belirten Üstün, kişi başı günlük minimum su ihtiyacının 150 litre olması nedeniyle Batman’da günde en az 69 bin 250 ton su verilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Uluslararası ölçüt budur. Bunun içinde içtiği sudan tuvalet ihtiyacına kadar herkes için geçerlidir. Bu miktar her kişi için kabul edilen miktardır. Bu suyun sağlıklı ve ücretsiz olması gereken miktarıdır. Eğer su sağlık bozucu yani kirli olursa onu kullanan kişilerin sağlığı da riske girecektir. Pandemi koşullarında ise, bu su miktarının artarak verilmesi gereklidir.
Kentlere verilen su miktarı sadece kişilere verilen su miktarı üzerinden hesaplanmaz. Çünkü burada işyerleri de vardır. Olağanüstü durumlar, sıcak hava ve pandemi koşulları benzeri koşullarda Batman’a verilmesi gereken miktar 115 bin tona çıkarılması gerekiyor. Buna tarım alanları da dahil edilmeli. Gereken su mutlaka eklenmeli ve geçimlik yaşamını sürdürenlere üretimlerinde destek verilmelidir.”

‘Kente yakın büyük bir su rezervi olmasına rağmen halka yeterince su eriştirilemiyor’

Üstün, kayyum tarafından açıklanan yüzde 63 kayıp kaçak oranlarına da değindi ve şu bilgileri paylaştı:

“Borularda yaşanan arızalardaki su miktarı, bu kayıp kaçak oranı içindedir. Hangi mahalleye ne miktarda su gittiğinin bilinmemesi de suya erişimi kısıtlayan sorunların içindedir. Verilere göre, saniyede 2.4 metreküp (2.4 ton) su veriliyor. Fakat bu kayıp kaçak oranı hesaplandığında kentte giden günlük su miktarının 200 bin 360 ton suyun sadece 76 bin 723 tonunun kentte ulaştığını görüyoruz.”

Belediyenin resmi açıklaması dikkate alındığında ise, saatte 8 bin 200 metreküp su verildiğini belirten Üstün, şunları söyledi:

“Günlük kayıp kaçak ile birlikte 72 bin 816 ton su kullanıcıya erişiyor. Şebekeden verilen suya erişemeyen halk ise, ya kaçak suya erişiyor ya da farklı kaynaklardan bulabildiği kirli suları kullanmak zorunda kalıyor. Eldeki verilere baktığımızda kentte yeteri miktarda su verilmediğini anlıyoruz. Batman göç alan ve büyüyen bir kent. Nüfus artışının geçtiğimiz yıla göre arttığı da biliniyor. Malabadi Barajı Batman’a çok yakın bir yerde ve uzun yıllardır faaliyette bulunuyor. Tam kapasite çalıştığında ise 1 milyon metreküp suyu doğal ortamdan koparmış durumda.
Kente yakın bu denli büyük bir su rezervi olmasına rağmen halka yeterince su eriştirilemiyor. Şimdi Ilısu Barajı tamamlandı. Ve bu barajda da milyonlarca metreküp su halkın kullanımından, doğal alanın su gereksiniminden koparılmış durumda. Doğal ortamdan koparılan, yaşamın temel gereksinimi olan su, halka değil sermayenin kullanımına sunuluyor, şirketlere teslim ediliyor. Bu tip projeler siyasi projelerdir. 2000’li yılların başından beri suyun kullanımı sermayeye peşkeş çekildi ve çekilmeye devam ediyor.”

‘Halk sağlıksızlığa mahkum ediliyor’

Pandemi koşullarında halkın sağlıksızlığa mahkum edildiğini kaydeden Üstün, “Kentte verilen su sadece miktar olarak incelendiğinde yetersizdir ki kente verilen suyun niteliği, kesintilerden sonra kirletici taşıma olasılığı artmıştır. Batman halkına yapılan büyük bir haksızlıktır. Bu durumdan mevcut yerel yönetim/kayyım sorumludur. Bir an önce Batman halkına sağlıklı, ücretsiz ve ulaşılabilir su sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çoklu baro yasası halkı dışlıyor – Tennur Koyuncuoğlu
Sonraki Haber
Cinsel istismar faili okul müdür yardımcısı serbest bırakıldı, görevine devam ediyor