Ana SayfaCezaevleriBatman’da yüzlerce tutukluya ‘isyan’ davası

Batman’da yüzlerce tutukluya ‘isyan’ davası

HABER MERKEZİ – Batman Cezaevi’nde İnfaz Yasası’na karşı başlatılan isyana katılan 309 tutuklu ve hükümlü hakkında beş ayrı suçlama ile toplam 2 bin 394 yıldan 5 bin 871 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Batman M Tipi Cezaevi’nde, İnfaz Yasası dışında bırakıldıkları gerekçesiyle 4 Nisan’da isyan çıkardıkları gerekçesiyle 439 tutuklu ve hükümlü, Diyarbakır T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.

İsyana katıldıkları belirtilen 309 tutuklu ve hükümlü hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Batman 2. Asliye Mahkemesi’nce kabul edildi.

MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre iddianamede, tutukluların 4 Nisan günü saat 17.50 sıralarında kapılara sert cisimler ile vurduğu ifade edilerek, “isyan isyan, ya isyan ya ölüm” diye sloganlar atıldığı, A ve B bloklarında bulunan bazı koğuşlardaki tutukluların isyana katıldığı belirtildi. Saat 18.00’da cezaevi içerisinden dumanların yükseldiği kaydedildi.

Tutukuların kolluk kuvvetlerine “direndikleri” ve “teslim olma” çağrılarına uymadığı ifade edilen iddianamede, tutukluların darp edilmesine değinilmemesi ise dikkat çekti.

MED TUHAD-FED ve ÖHD avukatları tarafından hazırlanan raporda, Diyarbakır Cezaevi’ne sevk edilen 400 civarında tutuklunun sevki sırasında salgına karşı tedbirler hiçe sayıldığı, tutukluların darp edildiği ve savunmanın gizliliğinin ihlal edildiği yer almıştı.

Maddi zarar verilmiş

Tutuklulara “hırsızlık” suçlaması da yapılan iddianamede, cezaevindeki isyan esnasında kuruma toplamda 1 milyon 116 bin 832,40 TL zarar verildiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, maddi zarara ilişkin kalemler şöyle sıralandı: “Ranza-Yatak-Nevresim-Yastık: 45 bin 597,60 TL; Sıhhi Tesisat Malzemesi 34 bin 273,00 TL; Elektrik-Elektronik-Kamera-Adaptör 95 bin 650,80 TL; İnşaat Malzeme giderleri (İşçilik dahil) 750 bin 461,00 TL; Diş Ünitesi (Revir) 190 bin TL; Berberhane 850 TL.”

İddianamede, “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme”, “Kamu Malına Zarar Verme”, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Eşya Hakkında Hırsızlık”, “Hükümlü veya Tutukluların Ayaklanması Genel Güvenliği Tehlikeye Kasten Sokma” suçlamasıyla 309 tutuklu ve hükümlü için ayrı ayrı 7 yıl 9 aydan 19 yıla kadar hapis cezası istendi.

Dosyayı inceleyen Batman 2’nci Asliye Mahkemesi, tutuklular Nebi Özer, Rüstem Taşar, Ahmet Solmaz, Ozan Eker, Fatih Beşken, Ekrem Avcıl, Abdurrahman Görken, Barış Üner, Veysel Gülsever, Selman Omğan, Orhan Kervan, Muzaffer Orhan, Kenan Sincar, Orhan Çelik, Recep Kaplar, Mesut Eme, Yusuf Alar, Mehmet Enes Fırat, Feysel Poyraz, Garip Daşlı, Ali İpek, Muhammet Yusuf Kapucu, Abdo Khalil, Seyfettin Özdemir için tutukluluk halinin devamına, 282 tutuklu için verilen tutuklama kararının kaldırılmasına karar verdi.

309 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan davanın ilk duruşması 27 Temmuz’da yapılacak.


Batman Cezaevi’nden dumanlar yükseldi: Ne oldu, kim ne dedi?

Rapor: ‘İnfaz isyanı’ sonrası salgın tedbirleri hiçe sayıldı, tutuklular darp edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Kaygı", Sivas Katliamı'nın 27'nci yılında erişime açıldı
Sonraki Haber
'Görülmemiş bir durum': Botsvana'da son iki ayda 350 fil öldü