Ana SayfaDünyaBelarus’ta başkanlık seçimi: Üç kadından Lukaşenko’ya karşı seçim ittifakı

Belarus’ta başkanlık seçimi: Üç kadından Lukaşenko’ya karşı seçim ittifakı

HABER MERKEZİ – Viktoria Tsepkalo, Svetlana Tikhanovskaya ve Maria Kolesnikova, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için 25 yıldır Belarus’u yöneten ve ‘Avrupa’nın son diktatörü’ diye anılan Lukaşenko’ya karşı güçlerini birleştirdi.

Belarus’ta üç kadın aday, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde 25 yıldır iktidarda olan Aleksander Lukaşenko’ya karşı ittifak yapma kararı aldı.

Viktoria Tsepkalo, Svetlana Tikhanovskaya ve Maria Kolesnikova, seçimlere katılmaktan men edilen evli oldukları erkekler yerine siyasete girmeye karar verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Tsepkalo, Tikhanovskaya ve Kolesnikova, “Eşitiz ve Kazanabiliriz” sloganıyla kendileri için “zavallı şeyler” diyen ve “Belarus Anayasası’nın bir kadın için yapılmadığını” söyleyen Lukaşenko’ya rakip olacak.

Eşi cezaevinde olan ve güvenlik kaygısıyla çocuklarını ülke dışına gönderdiğini söyleyen Svetlana Tikhanovskaya, televizyonda yayımlanan seçim konuşmasında, “Başlangıçta korkuyordum. Hükümetin varlığını idame ettirebilmek için neler yapabileceğini biliyorum. Ama artık korkmuyorum” dedi.

Maria Kolesnikova, Tikhanovskaya’yla neden ittifak yapma kararı aldığını açıklarken “Olağanüstü cesur bir kadın. Omuzlarında büyük bir yük var” diye belirtti. Kolesnikova’nın eşi de cezaevinde.

Veronika Çepkalo’nun eşi ise geçen hafta çocuklarıyla birlikte ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Üç kadın, kampanyalarında kentli orta sınıfla kırsal kesimdeki Lukaşenko muhaliflerininin desteğini almayı hedefliyor.

Seçimlerden önce Lukaşenko’nun birçok rakibi, yüzlerce muhalifle birlikte cezaevine konulmuştu. ‘Avrupa’nın son diktatörü’ diye anılan Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mersin'de askerleri taşıyan otobüs devrildi: Ölü ve yaralılar var
Sonraki Haber
Taciz, tehdit, psikolojik şiddet: Helin 'adalet' arıyor