Ana SayfaDünyaBrexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya anlaşmaya varamadı

Brexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya anlaşmaya varamadı

HABER MERKEZİ – Brexit sonrası Britanya ile AB arasında başlayan ticaret ve gelecekteki ilişkileri şekillendirecek anlaşmaya ilişkin Brüksel’de dört gün süren görüşmelerde uzlaşı sağlanamadı. Müzakerelere gelecek hafta Londra’da devam edilecek.

Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB’den 31 Ocak’ta ayrılan Britanya ile gelecekteki ilişkileri belirleyecek anlaşmaya ilişkin müzakerelerin Brüksel’de gerçekleştirilen son turunun ardından açıklamalarda bulundu.

Sınırlı sayıda uzmanla yüz yüze gerçekleştirilen müzakerelerde somut ilerleme olmadığına belirten Barnier, “Amacımız anlaşma sağlamak için hızlı bir şekilde müzakere gerçekleştirmekti. 4 gün boyunca devam eden görüşmelere rağmen belirgin farklar bulunuyor” dedi.

Barnier, Britanya ile bir anlaşma yapılması için ticaretin adil rekabet ortamında gerçekleşmesi, sürdürülebilir ve dengeli bir balıkçılık anlaşması yapılması ve uzlaşmazlıkların giderilebileceği bir çerçeve kurulması gerektiğini belirtti.

Müzakerelerin gelecek hafta Londra’da devam edeceğini söyleyen Barnier, uzlaşmanın bütün tarafların faydasına olduğunu vurguladı.

Müzakereler

Taraflar, 2020 sonuna kadar gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütecek.

Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliğe kadar çeşitli konular ele alınıyor.

Anlaşmadan ötürü tarafların müzakere sürecini ve geçiş dönemini uzatmak için Haziran sonuna kadar karar vermeleri gerekiyordu.

Britanyalı yetkililer, geçiş dönemini uzatmamakta ve müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ederken, anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler 31 Aralık 2020 sonrasında Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.

Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca Britanya, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

Brexit süreci

Britanya’da 2016’da yapılan referandumda, seçmenin yüzde 52’si ülkenin AB’den ayrılmasına (Brexit) destek vermişti.

Britanya ile AB arasında 2 yıl devam eden müzakereler sonucunda 2018 sonunda Brexit anlaşmasına varılmış, ancak dönemin Başbakanı Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, anlaşmayı parlamentodan geçirmeyi başaramayınca 29 Mart 2019’da gerçekleşmesi gereken Brexit, 3 kez ertelenmişti.

May’in yerine gelen Boris Johnson, parlamentodaki tıkanıklığı aşmak için ülkeyi 2019 Aralık’ta erken seçime götürmüş ve tek başına iktidar olmuştu.

Johnson, Brexit anlaşmasını hızla yasalaştırmış ve yasal süreç 23 Ocak’ta tamamlanmıştı.

30 Ocak günü Britanya’nın AB’den ayrılmasının koşullarını düzenleyen anlaşma Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Anlaşmanın kabul edilmesiyle Britanya, 1973’te katıldığı AB’den 31 Ocak 2020 günü resmen ayrılmıştı.


Britanya AB’den ayrıldı




Önceki Haber
‘Çoklu baro’ teklifi komisyon görüşmeleri başladı
Sonraki Haber
TTB’den 'Covid-19 Türkiye Durum Raporu' değerlendirmesi